Lezen populair en papier betrouwbaarder

Lezen is de favoriete bezigheid van een kwart van de Nederlandse bevolking en krijgt de voorkeur boven onder andere sport, winkelen, eten, koken en radio luisteren. Daarnaast hecht 43% van de Nederlanders meer waarde aan wat men op papier leest dan wat ze online vernemen.

Screenshot
Screenshot

Dat meldt de Magazine Media Associatie (MMA) op basis van een representatief onderzoek dat Panel Inzicht uitvoerde onder 1.000 respondenten. Lezen staat op zes in de populariteitslijst achter films/series, reizen, televisie, muziek en vrienden. Bij de oudste generatie (50-70 jaar) staat lezen zelfs op drie. Bij jongeren (20-34 jaar) eindigt lezen op de tiende plaats.

Harriët Schrier, directeur van de MMA: “Uit eerder onderzoek blijkt dat 74% van de jongvolwassenen wel meer zou willen lezen. Ook leest 57% van de 6–12 jarigen vaak of af en toe een papieren magazine. Dat is niet alleen goed voor de ontwikkeling en leesvaardigheid, maar ook om te ontspannen.”

Schermtijd is een mogelijke boosdoener van het feit dat Nederlanders moeite ervaren met tijd vrijmaken voor lezen.

Waardebeleving

Harriet Schrier
Harriët Schrier MMA

Lezers ervaren verder een verschil in waardebeleving tussen papieren en digitale tijdschriften. Bij de groep van 34-70 jarigen is dit gevoel van meer vertrouwen in papier het sterkst (45%), terwijl bij jongeren (20-34 jaar) dit verschil iets minder aanwezig is (38%). Volgens Schrier zijn ouderen opgevoed met papier. “De krant als mijnheer die dagelijks op de mat plofte of tijdschriften als De Groene Amsterdammer en EW (voorheen Elsevier, red.). Dat waren en zijn autoriteiten die steeds belangrijker worden in de online en AI wereld waarin je een tussenlaag van journalisten nodig hebt die checkt wat waar en vals is.”

Leesverwachting magazines

In het onderzoek is ook gekeken naar de leesverwachting van papieren en digitale tijdschriften. In totaal 63% van de Nederlanders verwacht over 5 jaar nog steeds tijdschriften te lezen, sommigen twijfelen en 20% heeft zich dan afgekeerd van deze vorm van informatie. Schrier: “Dat een deel van de bevolking geen nieuws meer consumeert, is natuurlijk schokkend en ontwrichtend voor de maatschappij. Waar ik wel blij mee ben, is dat je ziet dat tijdschriften online hun positie hebben gevestigd. Ze zijn actief op alle platforms. Van Instagram tot X, op YouTube en TikTok, delen podcasts, e-learnings, maar creëren ook enorme communities via events als de Zomerweek van Libelle en Margriet, en Maison Quote.
Volgens eerder onderzoek is er nog nooit zoveel tijdschriftcontent geconsumeerd.”

Voor meer informatie ga naar www.mma.nl.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK