Laat gemeente Meppel het Drukkerijmuseum sluiten?

Volgens RTV Drenthe lijkt het erop dat de deuren van het al bijna 40 jaar bestaande museum per 1 juni aanstaande worden gesloten. Dat wordt veroorzaakt door gebrek aan financiële middelen. Kosten zijn gestegen en de inkomsten daalden. Is het museum nog te redden?

Drukkerijmuseum Meppel

Met slechts 9000 bezoekers in 2019 en geen herstel in de jaren daarna is het volgens Stein van Ittersum, voorzitter van het museum, niet meer te doen om de steeds hoger wordende kosten te betalen. Zelf krijgt hij een beperkte onkostenvergoeding voor zijn werk in het museum.

Afgelopen vrijdag besteedde RTV Drenthe aandacht aan de situatie bij het noodlijdende museum, gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1880. In het museum is ook het ‘erfgoed’ van de ooit zo bekende ‘Kalenderwedstrijd’ opgeslagen. Gepensioneerd KVGO man Henk Griffioen meldde het trieste nieuws op zijn LinkedIn pagina: “Het zal toch niet gebeuren? Mooi grafisch erfgoed, waaronder pers #KVGO en archief #Kalenderwedstrijd dreigt te verdwijnen!”

Van Ittersum zegt ‘van alles’ onderzocht te hebben, maar een andere lokatie aan de rand van de stad is voor hem geen optie. “Je moet gewoon goed bereikbaar zijn.”

Subsidie

Stijn Van Ittersum

De jaarlijkse subsidie van 26.000 euro is niet genoeg meer, maar er is volgens van Ittersum wat verwarring over getallen. Wethouder Jeannet Bos noemde in een onlangs gehouden raadsvergadering bedragen tussen de 80.000-100.000 euro, maar volgens van Ittersum zou het gaan om ca. 70.000 euro.

Bedrijven die (gezamenlijk) het museum willen en kunnen redden, kunnen via e-mail contact opnemen.

Lees verder bij RTV Drenthe

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK