KB koopt eerste met 3D-printer gemaakte boekband

Boekbindster Marja Wilgenkamp heeft als eerste een boek gebonden in platten die ze met een 3D-printer maakte. De Koninklijke Bibliotheek nam deze hypermoderne boekband op in haar collectie, en heeft hiermee de bibliotheekprimeur van een 3D-geprint object. Het ontwerp van de band bestaat uit gestileerde boekbindersgereedschappen, die met witte kunststof in 3D geprint zijn. Twee zo geprinte platten vormen met een apart gemaakte rug de band, waardoor het boek goed vlak kan openliggen. De boekbindersgereedschappen zijn afkomstig uit het boekje dat in deze band schuilgaat. Een aantal van de 500 exemplaren was met opzet niet gebonden, om kopers de kans te geven dat zelf te doen. Marja Wilgenkamp heeft dit dus op bijzonder moderne wijze gedaan, waarmee een innovatief materiaal in het handboekbinden is geïntroduceerd.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK