Boekomslag met 3D printer

Onlangs heeft de Koninklijke Bibliotheek de eerste met een 3D printer gemaakte boekband gekocht. Marja Wilgenkamp maakte de band rond een facsimile van het 17e eeuwse handboekje over het boekbinden van Dirk de Bray.

Het handboekbinden wordt nog regelmatig geassocieerd met begrippen als traditie en nostalgie. Nu is er niets tegen het koesteren van de traditie, maar er is ook vernieuwing. Recente en historische voorbeelden uit de bandencollectie van de KB tonen dat boekbinders regelmatig experimenteerden met nieuwe technieken en materialen.

De 3D printer produceerde, in witte kunststof, een zeer gedetailleerde en strak ogende omslag. Deze band is een fraai voorbeeld van de combinatie van ambachtelijke vaardigheden en hypermoderne techniek. Het stereotype beeld dat het traditionele ambacht door de technologie zal worden verdrongen lijkt dan ook wat overdreven. Het werk van Marja Wilgenkamp bewijst dat de hedendaagse toegepaste kunst en moderne technieken prima samengaan.

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK