Kamer van Koophandel: hogere energiekosten worden vaak niet doorberekend

Terwijl 40% van de ondernemingen aangeeft dat de hogere energiekosten flinke impact heeft op de verhoudingen tussen kosten en opbrengsten, blijkt dat 50% van de ondernemers niets doet aan hun verkoopprijzen. Slechts 33% verhoogt de prijzen ‘een beetje’.

Kosten Energie

Ook deed de KvK onderzoek naar het doorberekenen van kosten op het gebied van grondstoffen en logistiek. Juist hier blijkt dat 80% van de bedrijven die kosten wel geheel of gedeeltelijk aan hun klanten doorberekenen. Volgens de KvK is dat logisch, energiekosten zijn ‘algemene (indirecte) kosten’, die niet direct zijn toe te kennen aan specifieke producten, de andere kosten wel.

Toch zeggen de ondernemers die kosten niet door te willen/kunnen berekenen vanuit concurrentieoverwegingen. De meeste ondernemers zeggen te hopen dat de energieprijzen op (korte) termijn weer zullen dalen. Daar zijn echter geen concrete aanwijzingen voor.

Duurzaamheid

De hogere energiekosten hebben echter een bijkomend verschijnsel, de aandacht voor duurzaamheid. 25% van de ondernemers zegt daarin te willen investeren, 15% zegt op korte termijn concrete plannen te hebben.

Oekraïne

Tot slot zegt 20% van de ondernemers dat de invloed van de oorlog in de Oekraïne groot of zeer groot zal zijn. Een kleine 50% zegt geen gevolgen te zullen ondervinden. Dat was een maand geleden nog ruim 65%.

Bron: KvK

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK