Hogere winst voor Sanoma Nederland

Het Financieel Dagblad meldt dat Sanoma Nederland, bekend als de uitgever van LINDA, vtwonen, Libelle en Nu.nl, in het tweede kwartaal opnieuw een hogere bedrijfswinst heeft geboekt. De omzet daalde, vooral doordat de inkomsten uit tv-advertenties terugliepen, maar dat compenseerde het mediabedrijf met een goede beheersing van de kosten bij print en online.
Als de cijfers worden aangepast voor de verkoop van omroepbedrijf SBS Nederland, komt de omzetdaling uit op 1,2%. Sanoma kondigde op 10 april aan zijn meerderheidsbelang in het televisiebedrijf te verkopen aan Talpa Holding, de houdstermaatschappij van ondernemer John de Mol. Die transactie is op 19 juli afgerond.
Zonder het verkochte SBS boekte Sanoma Nederland een operationele winst van € 24,6 mln, tegenover € 21,4 mln  in dezelfde periode een jaar eerder. ‘Een goede winstverbetering’, aldus Peter de Mönnink, hoofd van Sanoma Nederland.

Op groepsniveau bleven de resultaten van het Finse Sanoma het afgelopen kwartaal vrij stabiel. De omzet daalde met 1,9%, naar € 441,4 mln. De nettowinst halveerde wel, naar € 50,8 mln. Maar daarbij spelen verschillende eenmalige zaken.
Vorig jaar had Sanoma een eenmalige meevaller van ruim € 70 mln, door veranderingen in de Nederlandse pensioenregelingen. Het afgelopen kwartaal had Sanoma juist te maken met eenmalige boekhoudkundige tegenvallers. De aangepaste operationele winst (ebit) bleef vrijwel gelijk, op € 78,8 mln.
Volgens CEO Susan Duinhoven verliep het tweede kwartaal “naar verwachting”, al stond de Finse advertentiemarkt wat onder druk. Finland kruipt na een periode van economische krimp weer uit het dal. Dat zorgde vorig jaar voor een opleving van de advertentiemarkt, maar die trend zet vooralsnog niet door.
‘Daardoor boeken we minder omzet dan we hadden verwacht. Maar daarvan hoeven we niet van slag te raken’, zegt Duinhoven. ‘We hebben in Finland 14% meer online-omzet geboekt. Dat is uitstekend en daarmee doen we het beter dan de markt.’

Ondanks de stroever dan verwachte Finse markt, houdt Sanoma vast aan de eerder uitgesproken verwachting voor heel 2017. Het mediabedrijf verwacht dat de aangepaste netto-omzet stabiel blijft, en dat de operationele winstmarge boven de 10% uitkomt.
Sanoma had de afgelopen jaren relatief veel schuld op de balans. Door de verkoop van SBS loopt de schuldratio terug en krijgt het bedrijf meer armslag om overnames te doen. Sanoma nam recent onder meer de kortingsapp Scoupy over, en de educatieve afdeling van de Belgische uitgever De Boeck. Toekomstige overnames zullen volgens Duinhoven in het verlengde daarvan liggen.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK