José Manuel Ballesters herinterpretatie van Picasso’s Guernica geprint op Durst

Een wereldberoemd schilderij, bewerkt door de gevierde Spaanse fotograaf en kunstenaar José Manuel Ballester en geprint op Durst, is de hoofdattractie op een speciale tentoonstelling.

Voor het eerst is een aangepaste Guernica – oorspronkelijk geschilderd door kunstenaar Pablo Picasso – op ware grootte afgedrukt, met behulp van geavanceerde digitale print- en productietechnologieën van Durst.

Ballester heeft internationale erkenning gekregen voor zijn speciale kunst om beroemde schilderijen te herinterpreteren door mensen en dieren te elimineren. Guernica is een olieverfschilderij op doek uit 1937 dat wordt erkend als één van de bekendste werken van Picasso, die in 1973 overleed. Het wordt door veel kunstcritici beschouwd als een van de meest ontroerende en krachtige anti-oorlogsschilderijen uit de geschiedenis.

Ballester bracht één dag door in het Customer Experience Center op het hoofdkantoor van Durst in Brixen, Italië, met als doel de interpretatie van de Picasso Guernica te printen op een Durst Rho 512 zeskleurenmachine. En ze hadden maar één kans, het beschikbare materiaal was voldoende voor slechts één exemplaar, wat betekende dat er geen testafdruk op het uiteindelijke materiaal mogelijk was.

José Manuel Ballester
José Manuel Ballester (screenshot video)

Het werk van José Manuel Ballester, ‘Around Guernica, 2009/2020’, is een ‘lege’ versie van Picasso’s schilderij dat een geactualiseerde kijk op de historische gebeurtenis en menselijke tragedie overbrengt. Het is nu een pronkstuk op de tentoonstelling ‘2020/03/15 José Manuel Ballester’ in het Guggenheim Museum Bilbao, die de stad Bilbao toont tijdens de lockdown. De tentoonstelling, die ook een selectie van foto’s in groot formaat omvat die de verlaten straten en ruimtes van Bilbao weergeven, is te zien tot 21 februari 2021.

Bron: Durst (bekijk ook daar beelden uit de expositie)

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK