Interview met William Schuring Drukkerij Wilco in het kader van #laatonshetblijvenmaken

William Schuring van Drukkerij Wilco gaat in onderstaand interview vooral in op de hogere energie-kosten waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd en wat de toekomstige perspectieven zijn.

William Schuring

Met hoeveel procent zijn de energiekosten gestegen?

“Wij zijn 5,5 keer zoveel aan energie kwijt dan een jaar geleden. De rekening is gestegen van circa 80.000 naar 450.000 euro per maand.”

Wat betekent dit voor het bedrijf?

“We lopen steeds achter de feiten aan. De energieprijzen fluctueren sterk en onze inkoopkosten zijn steeds moeilijker te beheersen. Zo betalen we voor papier inmiddels meer dan het dubbele (we zijn van 30 naar 60 miljoen aan inkoop gegaan) en worden we zelfs geconfronteerd met prijscorrecties nadat de bestelling geplaatst is. Van oudsher werken we veel met jaarcontracten. Die proberen we nu open te breken en om te zetten naar maandafspraken. Onze klanten staan daar gelukkig wel voor open, maar het vergt veel discussie, en volledig doorberekenen van alle prijsstijgingen is onmogelijk, doordat een verhoging van vandaag pas in een later stadium bekend is en doorberekend kan worden. We hebben het voordeel dat we veel hebben geïnvesteerd in verduurzaming. Een van onze panden is nieuw en volledig van het gas af. Stappen die we nog kunnen zetten zijn voor de langere termijn en vergen grote investeringen.”

Wat is het perspectief voor de korte- en middellange termijn?

“Wij zijn een financieel gezond bedrijf dat wel een stootje kan hebben maar ook ons werkkapitaal, liquiditeit en bedrijfsresultaat staan onder druk. Ik vrees voor een grote crisis voor de Nederlandse maakindustrie. Een regeling voor energie-intensieve bedrijven moet er wat mij betreft komen. Ik snap dat ze in Den Haag voor moeilijke keuzes staan, maar de maakindustrie is belangrijk voor Nederland en mag niet verloren gaan.”

Bron: LinkedIn-pagina William Schuring, actie #laatonshetblijvenmaken

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK