Intergraf wil drukwerk meenemen in EU-houtverordening

Intergraf pleit er al jaren voor om gedrukte producten op te nemen in het toepassingsgebied van de EU-houtverordening. Helaas is de Europese Commissie nooit begonnen met een herziening van het toepassingsgebied. Intergraf pleit er al jaren voor om gedrukte producten op te nemen in het toepassingsgebied van de EU-houtverordening. Helaas is de Europese Commissie nooit begonnen met een herziening van het toepassingsgebied.

In plaats daarvan heeft de Europese Commissie besloten om de wereldwijde ontbossing aan te pakken in een nieuwe wetgeving: eind 2021 heeft zij een voorstel ingediend voor een verordening inzake grond-stoffen en producten die verband houden met ontbossing en aantasting van bossen. Tot de producten behoren: runderen, cacao, koffie, palmolie, soja en hout. Aangezien de onderzoeksprocedure in het Europees Parlement op het punt staat te beginnen, roept Intergraf de leden van het Europees Parlement op om het toepassingsgebied uit te breiden tot gedrukte producten. Drukwerk is een van de weinige producten op houtbasis die niet onder de toekomstige Europese wetgeving inzake ontbossing vallen.

Beatrice Klose, secretaris-generaal van Intergraf: “Europese consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat de boeken of kleurboeken voor kinderen die zij op de Europese markt kopen, niet bijdragen aan de wereldwijde ontbossing. Dit kan alleen worden bereikt door gedrukte producten in het toepassingsgebied van de verordening op te nemen.”

Intergraf

Elk jaar wordt voor miljoenen euro’s aan gedrukte producten op de Europese markt ge├»mporteerd uit een mogelijk onveilige bron. Dit is niet alleen een maas in het milieu, maar leidt volgens Intergraf ook tot concurrentievervalsing tussen Europese drukkers en internationale concurrenten. Bovendien schaden illegale houtkap en ontbossing de reputatie van de waardeketen en het imago van drukwerk. In de huidige kritieke situatie waarin Europese drukkers te weinig grondstoffen hebben om voor de Europese markt te produceren, is het volgens Intergraf onaanvaardbaar dat internationale concurrenten drukwerk kunnen blijven importeren en daarbij belangrijke milieuregels omzeilen.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK