Inktloos printen een stap dichterbij

Er is een inktloos printsysteem op komst, dat ook nog veel scherpere afbeeldingen produceert.
Wetenschappers zochten hun inspiratie bij de manier waarop levende wezens, zoals vlinders en pauwen, kleuren creëren. Dat doen ze niet door alle overige kleuren in het lichtspectrum te absorberen. Vlinders en pauwen krijgen hun kleur door de manier waarop hun lichaamsoppervlak, c.q. hun veren, het licht verstrooien.

Dat kan nagebootst worden, bedachten de wetenschappers. En ze bewezen dat dit kon met een dun vel plastic, waarop kleine ‘pilaartjes’ met tussenruimtes van 200 nanometer aangebracht worden. Dat geheel wordt vervolgens bedekt met een dunne laag germanium. Op die sandwich wordt vervolgens het beeld geprint door de pilaartjes plaatselijk te verhitten, en zo van vorm te veranderen. Daardoor kun je zeer nauwkeurig bepalen hoe en op welke golflengte het opvallende licht gereflecteerd zal worden, oftewel, welk beeld er zal verschijnen op het blad. Om de structuren vast te leggen, wordt dan nog een beschermend laagje aangebracht.

Met het systeem zijn in principe zeer hoge resoluties mogelijk, van wel 127.000 dots per vierkante inch. Een goede laserprinter komt tot 20.000, een inkjetprinter tot 5000.

We hoeven de aanschaf van een nieuwe printer voorlopig niet uit te stellen. Het zal nog wel even duren voordat deze technologie beschikbaar komt. Maar het is zeer waarschijnlijk, dat er wel aan doorontwikkeld wordt. Door de hoge precisie is de techniek bijvoorbeeld zeer geschikt voor het aanbrengen van moeilijk vervalsbare watermerken, en andere echtheidskenmerken.

De wetenschappelijke onderbouwing is gepubliceerd in Science Magazine.

(bron: AG Connect)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK