Printen in de vierde dimensie

BB160129 4d-printerWetenschappers van Harvard University hebben een nieuwe manier van 3d-printen ontwikkeld waarbij de vorm van het model verandert wanneer het in water wordt geplaatst.

De wetenschappers noemen de technologie zelf ‘4d-printen’, omdat niet alleen de eerste vorm van het object wordt voorspeld, maar ook de manier waarop het model van vorm verandert kan worden geprogrammeerd.

De printer print objecten met een nieuw, gel-achtig materiaal gecombineerd met cellulosevezels. De manier waarop die vezels opzwellen in water is afhankelijk van de manier waarop zij worden uitgelijnd. Die eigenschap manipuleren de wetenschappers om tot in de kleinste details te bepalen hoe het object er uit zal zien wanneer het opzwelt in water.

Met een ander type gel zouden er ook objecten gemaakt kunnen worden die niet alleen reageren op water, maar ook op andere omgevingen, zoals licht. Ook zouden er geleidende materialen in kunnen worden gestopt om elektronische apparaten te maken.

Volgens de onderzoekers kan de nieuwe technologie in de toekomst worden gebruikt bij het repareren van menselijk weefsel, en uiteindelijk zelfs het ontwikkelen van kunstmatige organen.

 

(bron: nu.nl)

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK