Kerstboom efficiënt printen

3D kerstboomEen kerstboom printen is zojuist een stukje efficiënter geworden. Wetenschappers komen met een algoritme dat het mogelijk maakt om een 3D-kerstboom te printen zonder dat daarbij materiaal of tijd verloren gaat.

Een 3D-printer print een object laagje voor laagje door gesmolten laagjes plastic op elkaar te stapelen. Als de vorm een beetje overhangt (bijvoorbeeld in het geval van een kerstboom, waarbij takken uitsteken) dan moet er extra ondersteunend materiaal worden geprint. Wanneer de 3D-print klaar is, kan dat materiaal onder de uitstekende tak worden verwijderd. Het verwijderen van ondersteunend materiaal is tijdrovend. Bovendien komt er bij deze aanpak veel afval vrij, en wel in de vorm van het verwijderde materiaal.

Wetenschappers komen nu met een algoritme dat het mogelijk maakt om een kerstboom (met van die uitstekende takken) op efficiënte wijze en zonder dat daar afval bij vrijkomt, geprint kan worden. En wel door een 3D-geprint object op te bouwen uit piramidevormige onderdelen. Een piramidevorm is zeer geschikt voor het printen in 3D, omdat er geen materiaal verloren gaat en het printen minder tijd kost. “Het bedenken van een praktisch algoritme om 3D-objecten in het kleinst mogelijke aantal piramidevormige onderdelen op te delen, was best een uitdaging,” vertelt onderzoeker Richard Zhang.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK