Sonja Angerer’s verslag van de laatste FESPA

De FESPA, gehouden in Hamburg van 8 tot 12 mei 2017, was de laatste onder de naam FESPA. Vanaf 2018 zal deze Europese vakbeurs worden gehouden onder de naam FESPA Global Expos.

FESPA 2017 vond plaats in Hamburg van 8 tot 12 mei. Dit was de eerste keer sinds FESPA Digital in 2011, dat de beurs weer in Duitsland plaatsvond en wel in de belangrijkste havenstad. Er waren 10 hallen nodig om de beurs te laten plaatsvinden, inclusief European Sign Expo ESE, die sinds FESPA London 2013 samen met FESPA plaatsvindt.

FESPA 2017 was de laatste grote FESPA beurs, omdat  de FESPA en FESPA Digital vanaf 2018 voortaan samen verder gaan als een jaarlijkse FESPA Global Expo show in Centraal-Europa.  FESPA Digital, speciaal voor digitaal printen, werd in 2006 geïntroduceerd in Amsterdam en kwam daar terug in 2016 voor de 10e verjaardag. Voordat de FESPA Digital beurs het gat vulde, werd de FESPA beurs slechts om de drie jaar gehouden.


Het beursterrein in Hamburg bestaat uit oude en nieuwe hallen, met B Hallen aan de overkant van de straat, die makkelijk toegankelijk zijn via een gang op de eerste verdieping. Maar, omdat de beurs een gigantisch groot oppervlakte had – in hallen A1, B2, B3, B4, B5 en B7 – moesten de bezoekers toch hele einden lopen om hun favoriete fabrikanten te bezoeken.

2016 was voor vele fabrikanten een jaar waarin de verkopen in de grafische industrie in Centraal-Europa vrij laag waren. Groei in digital print werd voornamelijk geconstateerd in de verpakkings-, industriële- en textiel inkjetmarkten. Het was daarom jammer dat de Interpack Show in Düsseldorf (4-10 mei, 2017), en de Techtextil Frankfurt (9-12 mei, 2017) bijna tegelijk werden gehouden als FESPA 1017. HP, bijvoorbeeld, was ook te vinden op Interpack in hal 13 (zie foto).

 

FESPA PRIMEURS

FESPA 2017 had toch wel een paar primeurs op het gebied van machines. Zeker met Canon die de nieuwe UVgel technology in Europe introduceerde. De Océ Colorado 1640 vierkleuren, rol-naar-rol, 64” printer met een capaciteit van 160 m2 per uur werd zeer goed ontvangen.

 

 

 

HP

HP toonde de nieuwe HP Latex 300 Series Print and Cut Solutions in Hamburg die op de ISA Sign Expo 2017 werd geïntroduceerd. Ook toonde HP de nieuwe HP Latex 3200 en 3600 printers (zie foto). Het bedrijf verkocht wereldwijd al 40.000 exemplaren van de drie generaties latex printers sinds de introductie op drupa 2008.

 

 

 

 

Mimaki
Het belangrijkste nieuws van Mimaki op FESPA 2017 was de aankondiging van de 3D printer 3DUJ-P met een maximum grootte van 500x500x300mm. Met UV inkjet technology en acrylhars kan de printer full colour modellen leveren tot 10 miljoen kleuren.

 

 

 

 

 

Swissqprint
De Zwitserse fabrikant Swissqprint introduceerde de nieuwe Impala LED en Nyala LED versies van hun populaire serie UV vlakbed machines, met LEDs om te inkt te hechten en te drogen. Daarnaast is er een aantal verbeteringen aangebracht in beide machines, bijvoorbeeld de structuur die is aangepast om de stabiliteit te bevorderen.

 

 

 

Mutoh

Mutoh stelde een aantal machines ten toon in Hamburg, met als topper hun Valuejet 1948WX Industrial Dye Sublimation Printer met vier verspringende printkoppen en grote ingebouwde dubbele heaters. Met een 1910mm printbreedte, is de maximum productiviteit meer dan 190 m2/uur, volgens de producent.

 

 

Veiko

Litouwse fabricant Veiko stelde hun Dimense Technology ten toon tijdens FESPA 2017. De Dimensor printer kan digitaal printen en pregen tot een dikte van 1mm in full colour op daarvoor bestemde Ecodeco materialen tot 1.60m breed. Deze technologie is voornamelijk bestemd voor de behangindustrie en zal vanaf 2018 beschikbaar zijn.

 

 

 

 

 

Aeoon

Aeoon, printerfabrikant uit Tirol, introduceerde de Titan family of flatbed printers in Hamburg. Met een breedte tot 4,200×3,750mm (!) en de keuze uit UV droging, pigment en hybride inkten is deze serie gericht op industriële toepassingen en worden ze op maat gemaakt. Het bedrijf, dat in 2011 al werd opgericht, heeft zich oorspronkelijk op Direct to Garment (DTG) technologie gericht.

 

 

 

 

De volgende Centraal-Europese FESPA show, dan al een “FESPA Global EXPO”, zal worden gehouden van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 mei 2018 in de Messe Berlijn, gevolgd door een beurs in München in 2019.

 

Tekst en foto’s van Sonja Angerer, tenzij anders vermeld.

 

 

 

 

 

 

 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK