InfoTrends publiceert voorspellingen POD-markt

Keypoint Intelligence – InfoTrends heeft zojuist haar laatste digitale printprognose voor de POD-markt gelanceerd. Al jaren volgen en voorspellen zij de markten voor digitale productieprinters, waaronder: plaatsingen, de totale installed-base, printvolumes, apparatuur, service en de omzet bij de toeleveranciers.

De gegevens kunnen worden opgesplitst in meerdere segmenten en functies, om meer inzicht te krijgen in de juistheid van de marktgegevens. De laatste POD-prognose heeft 2018 als basisjaar en kijkt vervolgens naar de ontwikkelingen tot 2023.

digital-color-forecast-2018-2023

Het is altijd interessant om te zien hoe typen apparaten met een klein aantal plaatsingen een groot effect kunnen hebben op andere maatstaven, zoals printvolumes. Continuous feed (CF) kleureninkjet begon in 2008 aan kracht te winnen en hoewel de verkoop steeg, bedraagt het totale aantal nauwelijks 291 eenheden in de VS en ongeveer 160 in West-Europa. Het verbleekt ten opzichte van 12.000 (West-Europa) tot 16.000 (VS) op toner gebaseerde apparaten die in 2018 zijn geïnstalleerd, zelfs als de instapmodellen niet worden meegerekend.

Printvolumes

Als we naar de printvolumes kijken, zien we hoe de kleine groep CF-inkjetkleurenapparaten van CF nu al een grote impact heeft op de kleurvolumes. Tegen 2018 waren de inkjetdrukvolumes groter dan de kleurentonervolumes, vooral door de impact van CF-inkjetprinters, die ongeveer 95% van het volume van de kleureninkjetprinters voor hun rekening nemen.

CF-kleurinkjet zal een belangrijke drijfveer worden en blijven, niet alleen in de toekomstige groei van inkjetindrukken, maar ook voor kleurindrukken in het algemeen. Hoewel InfoTrends verwacht dat de tonervolumes voor kleurentoners tegen 2023 met 10 tot 15% zullen toenemen, wordt verwacht dat de volumes voor kleureninkjet tussen 2018 en 2023 met ongeveer 80% zullen toenemen. Dit leidt tot een gemiddelde jaarlijkse groei van 8 tot 9% voor alle digitale kleurenafdrukken.

Zwart-wit

Niet alleen vanwege het recente succes van de CF-inkjetverkoop zal de VS de grotere markt blijven, maar de VS-markt heeft ook een groter potentieel om zwart-witvolumes te vervangen. Het omzetten van digitale zwart-witvolumes in kleur is in het verleden een belangrijke drijfveer geweest, maar offset conversie en applicatiegroei zullen deze kleurengroei meer en meer aandrijven.

De dominantie van CF-inkjet voor kleureninkjet zal in de toekomst enigszins afnemen naarmate er meer cut-sheet inkjettoestellen op de markt worden gebracht, die zeer productief blijken te zijn. De analisten verwachten dat drupa 2020 een belangrijk lanceerplatform zal zijn. Dus zal zelfs tegen 2023 het overgrote deel van de inkjetdrukvolumes worden bijgedragen door de continuous feed-apparaten. Dat is althans de mening van InfoTrends.

Bron: InfoTrends

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK