Verhaag Drukkerij failliet: 62 mensen op straat

Verhaag Drukkerij in Oldenzaal is failliet. De 62 werknemers zijn maandag 29 juli door curator Ale Holsbrink op de hoogte gebracht. De crediteuren hebben volgens Holsbrink nog een kleine miljoen euro tegoed.

Het 116 jaar oude bedrijf werd vorige week al stilgelegd, omdat leveranciers niet meer wilden leveren en de drukkerij klanten dus niet kon garanderen dat orders nog konden worden gedrukt. De omzet van ruim zeven miljoen klapte vorig jaar met een dik half miljoen in elkaar door het bekende ‘poetsdoekdrama’ met een fonkelnieuwe Manroland- pers.

Volgens Manroland gebeurde dat, doordat er een poetsdoek in de pers was terechtgekomen. De reparatiekosten van circa een miljoen euro vielen daardoor niet onder de garantie. Volgens Verhaag was de poetsdoek, die door de servicemonteurs van Manroland werd gevonden, niet uit het eigen bedrijf afkomstig.

Juridische procedure manroland

Curator Holsbrink zal moeten beslissen of hij de door Verhaag ingezette juridische procedure tegen Manroland nog voortzet. Ter vervanging van de kapotte Manroland-pers schafte drukkerij Verhaag een veertien jaar oude pers aan, maar die kon qua prestaties volgens Holsbrink niet wedijveren met de defecte hypermoderne Manroland.

Niet alles in eigendom

Complicerende factor voor de curator is, dat niet alle persen en machines van Verhaag Drukkerij eigendom zijn van de failliete vennootschap. De meeste machines zijn eigendom van grootaandeelhouder Erik Lammerink uit Ootmarsum, die ook eigenaar is van het pand.

Tien jaar geleden ging de Oldenzaalse drukkerij ook failliet. Huidig grootaandeelhouder Erik Lammerink had destijds met zijn installatiebedrijf nog veel geld tegoed van de toenmalige eigenaar en werd zodoende, tegen wil en dank, eigenaar van de drukkerij. De activiteiten droeg hij enkele jaren later over aan de huidige directeuren aan wie hij het pand en de drukpersen verhuurde.

Curator Holsbrink onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart. Dat zal gezien de overcapaciteit in de grafische markt, waar de marges minimaal zijn en alleen gespecialiseerde drukkerijen nog een boterham verdienen, niet eenvoudig zijn.

Bron (bewerkt): Tubantia

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK