Gevecht om miljoenen schade aan pers Oldenzaalse drukker Verhaag duurt voort

Dagblad Tubantia duikt in het bizarre verhaal van de poetslap die een splinternieuwe Manroland pers verwoestte bij drukkerij Verhaag in Oldenzaal. En het is nog steeds niet opgelost.
Lees hier het verhaal over miljoenen euro’s schade met als inzet een poetslap.

“Met een klap komt dinsdagavond 16 januari de nieuwe Manroland achtkleurenpers bij Verhaag Drukkerij tot stilstand. Ruim drie maanden later steggelen Verhaag en fabrikant Manroland nog steeds over de vraag wie de reparatiekosten van ruim een miljoen euro moet betalen.

De poetslap waarmee één van de servicemonteurs van de Duitse fabrikant Manroland op vrijdag 19 januari wappert, zou de oorzaak zijn van de crash. De monteur zegt de poetslap drie dagen na het vastlopen van de machine onder de drukpers te hebben gevonden. „Er werd beweerd dat die lap door de pers was gedraaid en dat de schade daardoor is ontstaan”, zegt directeur Jaap de Leeuw van Verhaag Drukkerij. „Maar die poetslap was vochtig en onbeschadigd.”

Poetslap
De vondst van de poetslap vormt de opmaat voor discussie met de fabrikant over het vergoeden van de schade. Aangezien Verhaag zelf ‘schuld’ zou hebben aan het kapot draaien van de pers, vallen de reparatiekosten niet onder de garantie, zo luidt de redenering van Manroland. Er zijn onderdelen afgebroken in de keertrommel en toren vier en vijf liggen in puin. De kosten van reparatie belopen bijna de helft van de aanschafprijs, zo wordt er becijferd.

De Leeuw: „Omdat wij alle belang hadden om zo snel mogelijk weer te kunnen werken met de pers, hebben we voorgesteld een garantstelling af te geven voor een groot deel van de reparatie. Manroland ging daarmee niet akkoord.”

Bedrijfsschade
De bedrijfsschade voor Verhaag Drukkerij is fors. Temeer omdat er ook geen machinebreukverzekering was afgesloten, omdat men er vanuit ging dat malheur met de nieuwe achtkleurenpers voorlopig binnen de fabrieksgarantie zou vallen. Veel bedrijven in de grafische sector zouden er financieel aan onderdoor gaan. „De schade is inderdaad groot, maar de continuïteit van de drukkerij is niet in gevaar”, benadrukt De Leeuw. Met twee partners is De Leeuw sinds twee jaar mede-eigenaar van Verhaag Drukkerij.

Volgens De Leeuw wordt het probleem voorlopig opgelost door o.a werk bij collega-drukkers in de regio onder te brengen. „Bovendien draaien onze vijfkleurenpersen en digitale drukpersen nu zeven dagen per week volcontinue, terwijl die eerder alleen op werkdagen draaiden.”

Kort geding
Omdat partijen er in gesprekken niet uit kwamen met elkaar, spande de directie Verhaag een kort geding aan tegen leverancier Manroland. Dat geding diende begin deze maand bij de rechtbank Den Bosch. De rechter gaf partijen de kans tot afgelopen dinsdag met elkaar in gesprek te gaan en tot een schikking te komen. „Dat hebben we gedaan en er zit wat beweging in”, zegt De Leeuw.

„Ik hoop dat we er uit komen, maar acht de kans hierop bijzonder klein, omdat er tot op heden geen enkele handreiking is gedaan.” De rechter heeft Verhaag en Manroland nu tot 8 mei de kans gegeven om tot overeenstemming te komen. Komt die oplossing er niet, dan doet de rechter alsnog uitspraak.”

(overname uit Tubantia)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK