Iedereen kan in de toekomst post bezorgen

De postmarkt gaat op de schop, heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken bekendgemaakt. Zo kunnen brieven straks door pakketdiensten of concurrenten van PostNL worden bezorgd. In theorie kunnen zelfs pizzakoeriers brieven gaan verspreiden.

“We moeten iets doen om te voorkomen dat een postzegel onbetaalbaar wordt”, zegt Keijzer. Daarom wil het kabinet dat PostNL het bezorgen van een brief kan uitbesteden aan andere partijen.

Dat betekent dat de postmarkt verder wordt geliberaliseerd. Concurrenten mogen met elkaar gaan samenwerken, bijvoorbeeld om de bezorging in dunbevolkte gebieden in stand te houden. Uitgangspunt blijft, dat brieven vijf dagen per week worden bezorgd. Ook het aantal brievenbussen blijft gelijk.

Nu moet PostNL vijf dagen per week zelf in heel Nederland bezorgen. 95 procent van de brieven moet op tijd zijn afgeleverd. “Maar dat kan niet meer zegt het postbedrijf, want we versturen steeds minder brieven.” De hoeveelheid is in tien jaar tijd gehalveerd tot 2,5 miljard brieven.

Hoe minder brieven er worden verstuurd, hoe hoger de kosten per brief worden. PostNL heeft al moeten bezuinigen, de volgende stap is het verhogen van prijs van een postzegel.

Het kabinet wil voorkomen dat de Nederlandse postmarkt straks lijkt op die van Denemarken. Daar wordt de post nog maar twee dagen per week bezorgd, en kost een postzegel ruim drieënhalve euro.

De postzegelprijs is in Nederland de afgelopen 15 jaar verdubbeld van 39 eurocent naar 83 eurocent.

Bron: NOS

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK