De Belgische postmarkt gaat op de schop

Vanaf maart volgend jaar komt de postbode nog maar twee keer per week langs met brieven. Alleen pakjes en dringende post, zoals rouwkaarten, worden straks dagelijks bezorgd.

Mensen die willen dat hun ‘normale’ brief toch de volgende werkdag aankomt, moeten een speciale postzegel kopen. Die ‘prior-zegel’ is 5 eurocent duurder dan een normale postzegel. Postbedrijf Bpost neemt deze – naar eigen zeggen logische –  maatregel, omdat steeds minder brieven worden verstuurd. “Het is daardoor te duur geworden om op deze manier door te gaan”, zegt het bedrijf. Bpost heeft al enkele keren de postzegeltarieven verhoogd, maar nu zijn andere maatregelen nodig.

Volgens Bpost-topman Van Gerven, krijgt maar een op de twee huizen nog elke dag post. “Maar de kosten om erlangs te komen blijven, terwijl wij er niets aan verdienen”, zegt hij tegen de Belgische Radio 1.

Situatie in Nederland

In Nederland wil het kabinet de markt ook hervormen om postzegels betaalbaar te houden. Het is wel de bedoeling dat brieven nog steeds vijf dagen in de week worden bezorgd. Het kabinet wil dat bereiken door het mogelijk te maken dat PostNL het bezorgen van brieven kan uitbesteden aan andere partijen. Zo zouden in dunbevolkte gebieden bijvoorbeeld pakketbezorgers ook brieven kunnen bezorgen. In februari werd bekend dat PostNL zijn grootste concurrent Sandd wil overnemen, vanwege de problemen op de postmarkt. Toezichthouder ACM moet de overname nog goedkeuren.

Bron: NOS

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK