De post wordt steeds later bezorgd

bb161122-bievenbusDe bezorging van post heeft steeds minder een spoedeisend karakter. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van eigen onderzoek naar de ontwikkelingen op de postmarkt.

Bedrijven en instanties maken net als consumenten steeds vaker gebruik van e-mail of social media om te communiceren. Daardoor daalt het postvolume flink. Daarnaast verkiezen bedrijven vaker bezorging binnen twee of drie dagen, boven de duurdere 24 uursdienst. In dat segment is overigens ook sprake van dalende volumes. Het gaat alleen minder hard dan bij de post die binnen een dag bij de ontvanger op de mat moet liggen.

Het totale postvolume lag vorig jaar met 3,1 miljard poststukken meer, 40 procent lager dan in 2009; het jaar waarin voor het eerst nieuwe spelers werden toegelaten op de postmarkt. Bedrijven compenseren die daling door de tarieven te verhogen en door andere diensten te gaan aanbieden. Pakketbezorging bijvoorbeeld groeit wel sterk, doordat mensen vaker online winkelen.

Vooral consumenten zijn flink meer gaan betalen voor het versturen van brieven en kaarten. De gemiddelde opbrengst per poststuk is sinds 2009 met 71 procent gestegen.

Zakelijke afzenders, goed voor 93 procent van het totale postvolume, zijn gemiddeld 10 procent meer gaan betalen. Op die markt is sprake van concurrentie. De laatste jaren is dit ook nog toegenomen. Op de consumentenmarkt is vrijwel alleen PostNL actief.

(Bron: ANP Financieel Nieuws. DFT)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

VIGC Hackaton: Reinvent The Graphic Arts Industry (12-13 okt.) – Het congres (15 okt.)

Vigc Congres Hackaton 2020

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK