Het groeiende beeldimperium Instagram

IGToen Instagram vijf jaar geleden gelanceerd werd, leken 400 miljoen actieve gebruikers een verre droom. Deze week is het echter zover. In een blogpost deelde Instagram de mijlpaal van 400 miljoen gebruikers. Instagram raakt als visueel sociaal medium de huidige behoeftes van gebruikers: korte berichten, met beeld en een boeiend wereldwijd netwerk.

Van dat indrukwekkende aantal Instagram gebruikers, bevindt 75 procent zich buiten de VS. Van de laatste 100 miljoen nieuwe gebruikers, leeft meer dan de helft in Europa en Azië. Brazilië, Japan en Indonesië noteerden de meeste nieuwe Instagrammers. Al deze mensen delen per dag meer dan 80 miljoen foto’s op het visuele sociale medium. Die fotomomenten laten volgens Instagram inspirerende plaatjes zien van alle hoeken van de aarde: van het eerste beeld van Pluto, de Champions League feesten tot een Namibische spookstad in de woestijn. Beroemdheden sluiten zich ook graag bij het netwerk aan, waarmee sommigen vervolgens kunnen rekenen op miljoenen volgers. Het is voor hen een goede manier om hun sociale imago zelf te sturen en zo soms zelfs miljoenen mensen te bereiken. Zo heeft popzangers TS@Taylor Swift het indrukwekkende aantal van 47,8 miljoen gebruikers. Kim Kardashian volgt wereldwijd als tweede populairste Instagrammer met 46,9 miljoen mensen. De twee celebs richtten hun profiel wel totaal anders in. Waar real life queen Kim vooral sexy selfies van zichzelf post, geeft zangeres Taylor een kijkje in haar leven met foto’s van optredens, haar katten en vooral veel groepsfoto’s met vriendinnen – die toevallig ook allemaal weer bekend zijn. Tot de laatste paar nieuwe beroemde aanmeldingen horen David Beckham, Caitlyn Jenner en de Duitse voetbalspeler Toni Kroos.

Screenshot_2015-09-24-11-58-51Met deze explosieve toename aan gebruikers, groeit het Facebook platform evenzo. Instagram werd in 2012 voor 1 miljard dollar door Facebook overgenomen. Facebook heeft zelf ongeveer 1,5 miljard gebruikers, waarvan 1 miljard dagelijks op Facebook zit volgens oprichter Mark Zuckerberg. Met de groei van Instagram heeft het imperium een groot speelveld in online communicatie – vergeet ook niet de aankoop van Whatsapp door Facebook in 2014! Instagram maakt echter de grootste groeispurt door. Een klein jaar geleden stond de Instagram teller van actieve gebruikers ‘nog’ op 300 miljoen. Vooral onder jongeren is het gebruik van beelddiensten als Instagram populair. Zij vinden in Instagram een platform dat past bij hun online levensstijl: veel foto’s, veel celebs, interessante, maar korte weetjes en vooral: minder oudere (ouders!) gebruikers dan op Facebook.

Leuk nieuwtje: Blokboek heeft nu ook een eigen Instagram account. Zoek op ‘blokboek’ en je vindt inspirerende communicatie posts!

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK