Het einde van de plastic pasjes is in zicht

BB160104 NFC NXPDe eindejaarsbijeenkomst van kennisvereniging voor technologie in de communicatiemedia CMBO heeft traditioneel een futuristisch karakter. Deze keer werd de goed bezochte bijeenkomst gehouden in het Miele Experience Centre en was het thema Internet of Things.

In eerste instantie lijken de locatie en het onderwerp ver van het bed van de communicatie-industrie af te staan maar gaandeweg de sessies werd steeds duidelijker dat zelfs de drukker er niet meer om heen kan. Miele heeft zijn Experience Centre opgezet om klanten de beleving te geven van een Miele product. De ontwikkelingen op het gebied van verkopen via internet en de noodlijdende detailhandel maakten het noodzakelijk dat Miele zelf zijn klanten de productervaring laat meemaken. Robert Bakker van Miele Nederland: “de klant bepaalt en als de consument zoekt via internet dan moeten wij zorgen dat ons merk daar gevonden wordt en dat ze als Miele klant behouden worden.”

Alexander Rensink van NXP Semiconductors ziet als één van de belangrijkste ontwikkelingen de groei van de contactloze communicatie door middel van chips. NXP is een spinoff van Philips dat met een omzet van tien miljard en 45.000 werknemers een grote speler in deze markt is. Het credo van NXP is dat het bedrijf zich alleen maar op groeimarkten richt. Een gedachte waar iedereen in de industrie wel even over na zou kunnen denken.

Door de explosieve groei van het contactloze betalingsverkeer neemt de productie van de chips die dit mogelijk maken snel toe. Een groter aanbod van deze chips maakt dat ze goedkoper worden en daarom makkelijker toegepast kunnen worden in andere markten dan die van betaling en beveiliging. De contactloze chip gebruikt geen energie en heeft een maximaal bereik van 10 centimeter. De verwachting is dat er in 2020 jaarlijks dertig miljard van deze proximity chips verkocht zullen worden.

Door de brede acceptatie van de NFC technologie zullen in de nabije toekomst alle smartphones deze chips kunnen lezen. Met de instap van Apple in het NFC platform in 2015 is elke nieuwe telefoon in staat de chips te lezen. De consument heeft dus altijd een lezer op zak. Hierdoor kan de smartphone elke kaart zijn. Zowel een bank/credit card of loyaliteit en spaarkaart. Het einde van de plastic pasjes is dus in zicht. De mobiel zal alle kaartsystemen en alle lezers vervangen.

Ook kan de mobiel informatie lezen van producten waarop de chip geplaatst is. Dat vervangt in de toekomst de gedrukte leessystemen als QR-Code, Layar en clickable paper. Zo ver is het nog niet. De beperking zit in de productie. Het plaatsen van een chip in de nabewerking is nu nog een vertragende kosten verhogende factor. Gedrukte informatiedragers zullen zeker nog blijven. Wat wel veranderd is dat het toenemende gebruik van chips om extra informatie over product of dienst te kunnen geven wellicht leidt tot een opleving van ook andere technieken.

 

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK