Grafische Groep van der Eems kiest voor kwaliteit en snelheid

MARKETING – De in Friesland gevestigde Grafische groep van der Eems, investeerde recent in een Fujifilm Luxel T 6500X plaatbelichter, voor de productie van thermische offsetplaten. Volgens directeur-eigenaar Durk-Jorrit van der Eems een enorme verbetering. “Vooral onze drukkers zijn in hun nopjes, want de Fujifilm Superia platen hebben een goede vochtbalans en een zeer stabiel persgedrag.”

Grafische groep van der Eems is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar actief is, en sinds 2006 het predicaat “Hofleverancier” mag voeren. Durk-Jorrit van der Eems (kopfoto) is de vierde generatie die leiding geeft aan dit dynamisch bedrijf. De bedrijfsactiviteiten zijn verspreid over twee vestigingen in Easterein en Heerenveen, waar ook de nieuwe plaatbelichter is geïnstalleerd. Grafische groep van der Eems, de grootste drukkerij van Friesland en tevens het meest betrokken bedrijf in de regio is, met 60 medewerkers, een compleet multimedia bedrijf dat dtp, drukken, printen, web2print, fulfilment en een breed scala aan afwerking verzorgt.

The need for speed

De belangrijkste reden voor van der Eems om te investeren in een nieuwe plaatbelichter was ‘the need for speed’. Daarover zegt Durk-Jorrit van der Eems het volgende: “Net zoals bij de meeste collega-drukkers zien ook wij de oplagen kleiner worden. Opdrachtgevers gaan voor minder exemplaren met up-to-date content. Daar spelen wij op in. Wij werken in drie ploegen, en met het sneller omstellen van onze nieuwe generatie persen kunnen wij onze klanten die service bieden. Het is duidelijk dat er dan per ploeg meer platen nodig zijn.”

manroland

Dat manroland Benelux de CTP-configuratie mocht leveren, was voor Durk-Jorrit van der Eems een logische keuze. “Wij doen al jaren zaken met manroland Benelux, en hebben een zeer goede relatie. Bij van der Eems zijn we zeer gericht op kwaliteit, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid voor onze klanten, alsook op die van onze leveranciers. manroland Benelux en Fujifilm horen daar zeker bij.”

Fujifilm Luxel T 6500 CTP X

De Fujifilm Luxel T 6500 CTP X thermische plaatbelichter met een Multi Auto Loader, voorzien van drie cassettes in combinatie met de Fujifilm Superia HD LH-PJE “lo~chem” platen, is een goede keuze geweest”, zegt Durk-Jorrit. “Wij werken met twee verschillende plaatformaten en hebben van het ene plaatformaat meer platen nodig dan van het andere. Door met de Multi Auto Loader en drie cassettes te werken, hebben we voldoende platen in de machine voor een volledige ploeg. Die capaciteit en flexibiliteit maken een enorm verschil ten opzichte van onze vorige belichter.”

De Fujifilm platen worden ontwikkeld in een Fujifilm ZAC “lo~chem” processor. Ook daar is Durk-Jorrit zeer tevreden over. “Wat vooral opvalt is, dat er bijna geen onderhoud is aan deze ontwikkelmachine en dat de standtijd van het bad enorm is. Zeker in vergelijking met de vorige installatie. Een ander pluspunt is de stabiliteit van deze combinatie. Kalibreren is eigenlijk niet meer aan de orde, zo stabiel is deze machine. En uiteindelijk resulteert dit in meer “up-time”, en dat is wat wij nodig hebben.”

Ervaringen met ‘lo~chem’ platen

Om af te sluiten deelt Durk-Jorrit ook nog zijn ervaringen met de Fujifilm “lo~chem” platen. “Een nieuwe plaattechnologie betekent ook aanpassingen op de pers, en dat horen drukkers niet graag. Maar uiteindelijk bleek dit een non-event te zijn. In vergelijking met de vorige platen hebben de thermische platen een stabiele vochtbalans en een constante drukkwaliteit. Ook hier dus een beter rendement van de pers. Achteraf gezien hadden we dit misschien al eerder moeten doen, zeker als je weet hoe vlot de omschakeling gegaan is. manroland Benelux heeft ons perfect ondersteund en geholpen bij de opstart en verdient hiervoor een dikke pluim.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK