Verdigris blog: Nanodeeltjes in inkt

Verbazingwekkende innovaties zijn gaande met inkten. Nano-inkten worden gebruikt voor gedrukte elektronica, sensoren en keramiek. Sinds een paar jaar worden ze gebruikt voor commerciële en verpakkingsdrukwerk, op basis van het feit dat ze het kleurengamma en de algehele drukkwaliteit kunnen verbeteren. We weten relatief weinig over het effect van deze inkten op de menselijke gezondheid of het milieu. Men zou willen denken dat de impact op de gezondheid al grondig is onderzocht en getest, maar dat lijkt eerder de hoop dan de realiteit te zijn.

Het probleem is dat nanodeeltjes heel, heel klein zijn, dus niet zoals normale moleculen. Hoe moleculen zich gedragen helpt ons om te beslissen of iets, zoals een inktrecept, giftig is of niet. Bij nanopartikels hangt hun toxiciteit af van de fysische en chemische eigenschappen, waaronder de kristallijne structuur, vorm, grootte, zuiverheid en de elektrische lading aan het oppervlak van het deeltje. Het maakt ook uit hoe de interne en shell-componenten van het deeltje zijn opgebouwd. De combinatie van al deze factoren bepaalt hoe het nanodeeltje zich gedraagt, bijvoorbeeld wanneer het in de bloedbaan terechtkomt, of wordt gedrukt of geprint en gecoat op een barrièreoppervlak.

Nanopigmenten in inkt zijn daarom een bron van zorg. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft onlangs verslag uitgebracht over een nieuw onderzoek naar de stand van het onderzoek naar nanomaterialen. De Europese Unie (EU) Waarnemingspost voor nanomaterialen (EUON) heeft een lijst gepubliceerd van de stoffen die het heeft geïdentificeerd als nanopigmenten (77) plus vier vulpigmenten, die worden gebruikt om inkten op te vullen en de kosten ervan te verlagen. Het rapport identificeert ook “lacunes in de huidige kennis over het gevaar en de risicobeoordeling van nanopigmenten”.

Het rapport baseert zijn bevindingen op wat er te vinden is in verschillende nanomaterialeninventarissen, waaronder nanomaterialen die zijn opgenomen in de EU-regelgeving inzake registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemische stoffen (REACH), plus gegevens van Belgische, Deense en Franse overheidsbronnen. REACH reguleert het gebruik van chemische stoffen en de manier waarop ze worden geproduceerd, met beperkingen op basis van hun impact op het milieu en de menselijke gezondheid. REACH heeft gevolgen voor alle industrieën in heel Europa die chemische stoffen gebruiken, en strekt zich uit over de grenzen van de EU voor goederen die in de regio worden verkocht. REACH-gegevens worden over het algemeen als uiterst robuust beschouwd, en toch concludeert het EUON-rapport dat “voor de overgrote meerderheid van de geïdentificeerde nanopigmenten geen gegevens voor risico- en risicobeoordeling beschikbaar zijn”. Dit is meer dan zorgwekkend en kan ernstige gevolgen hebben voor bestaande en nieuwe inkttechnologieën, met name die voor verpakkingsdrukwerk.

Het probleem van de vraag hoe nanopigmenterende inkten de menselijke gezondheid zullen beïnvloeden, is niet alleen een punt van zorg voor de EU. Het heeft gevolgen voor alle mediamarkten over de hele wereld. In het verslag wordt vastgesteld dat de beschikbare gegevens vaak zo inconsequent zijn, dat ze tegenstrijdig zijn. Het doel van EUON was om meer informatie te verzamelen over de 81 nanopigmenten die in de EU worden gebruikt, maar wat zij vonden is een gebrek aan betrouwbare informatie over toxicologische gegevens over nanopigmenten. Met andere woorden: we weten niet echt of nanopigmenten giftig zijn of niet, of hoe ze zich gedragen als ze eenmaal gedrukt zijn.

Laurel Brunner

Dit artikel is geproduceerd door het Verdigris Project, een initiatief van de industrie om het bewustzijn van de positieve impact van drukwerk op het milieu te vergroten. Deze wekelijkse toelichting helpt drukkerijen om op de hoogte te blijven van de milieunormen, en hoe een milieuvriendelijke bedrijfsvoering kan bijdragen aan het verbeteren van hun bedrijfsresultaten. Verdigris wordt ondersteund door de volgende bedrijven: Agfa Graphics, EFI, Fespa, HP, Kodak, Kornit, Ricoh, Spindrift, Splash PR, Unity Publishing en Xeikon.

Vermeld ook het Verdigris-logo en een link naar deze website. Als u nog niet over onze logo’s beschikt, kunt u deze verkrijgen door de “Bundel Uitgevers” te downloaden van onze Archiefpagina. En vergeet ook de voorwaarden van de Creative Commons licentie niet aan de voet van de site. Veel plezier!

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Laurel Brunner

Laurel specialises in digital prepress, digital production and digital printing and is managing director Digital Dots (www.digitaldots.org). She provides international editorial, consulting and educational services to a wide cross section of publishers, manufacturers and industry associations. Laurel also participates several ISO working groups developing standards for the graphics industry and convenes a group responsible for standards relating to the environmental impact of graphics technology, including print media.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK