Verdigris Blog: Kunststofvervuiling wordt aangepakt

Als je interesse hebt in de verpakkingsmarkt, of dat nu als fabrikant of converter is, moet je de nieuwe samenwerking van de Ellen MacArthur Foundation leren kennen. De Ellen MacArther Foundation, die in 2010 werd opgericht, werkt samen met overheden, industrie en de academische wereld om een economisch kader te ontwikkelen dat zo is ontworpen dat afval niet verspild wordt, maar als grondstof voor iets anders wordt gebruikt of hergebruikt. Zulke kringloopeconomieën minimaliseren de uitstoot, door het sluiten van energie- en materiaalkringlopen.

De Ellen MacArthur Foundation heeft verschillende partnerprogramma’s opgezet, om de veranderingen te stimuleren die nodig zijn om circulaire economieën te realiseren. De nieuwe coalitie is eerder dit jaar opgericht. Het heeft nog geen naam, maar het omvat al bedrijven en overheden over de hele wereld die samenwerken om de plasticvervuiling aan te pakken. Veertien internationale organisaties hebben zich bij de coalitie aangesloten, waaronder: Unilever, CocaCola, Pepsico, Walmart, L’Oréal en Nestlé. De veertien bedrijven hebben zich ertoe verbonden om tegen 2025 100% herbruikbare, recyclebare of composteerbare plastic verpakkingen te gebruiken. De naam van de groep zal naar verwachting later dit jaar bekend worden gemaakt.

De coalitie heeft verschillende verbintenissen en een aantal belangrijke principes onderschreven. Deze omvatten de eliminatie van onnodige kunststofverpakkingen, het hergebruik, de recyclage of de praktische compostering van alle kunststofverpakkingen, zodat de kunststofverpakkingen geen “zorgwekkende stoffen” bevatten en de hoeveelheid gerecycleerde inhoud gemaximaliseerd wordt.

Alleen al het gewicht van de aanhangers van deze coalitie suggereert dat hun collectieve acties van invloed zouden kunnen zijn op alle onderdelen van de grafische industrie voor de productie van verpakkingen. Papierfabrikanten hebben de kans om kunststoffen op basis van cellulose verder te ontwikkelen; inktfabrikanten zullen formules nodig hebben die werken aan nieuwe materialen die ontworpen zijn om bestaande petrochemische kunststoffen te vervangen; printkopfabrikanten zullen ervoor moeten zorgen dat hun printkoppen werken met nieuwe inktformules en materialen; en fabrikanten van digitale persen zullen ervoor moeten zorgen dat hun persen prints produceren op de nieuwe substraten, die geschikt zijn voor hun doel en voldoen aan de veiligheids- en milieuvoorschriften.

Bij dit initiatief zijn veel bedrijven, merken en producten betrokken die de levensader zijn van verpakkingsdrukkers, dus het is de moeite waard om er meer over te weten te komen. Unilever heeft al aangegeven dat tegen 2025 tenminste 25% van haar verpakkingen van gerecycled plastic zal zijn, en dat zij werkt aan een kunststofprotocol voor de industrie om een technische oplossing te ontwikkelen voor recycling van meerlaagse zakjes. CocaCola werkt aan een plan om alle verpakkingen van haar producten tegen 2030 in te zamelen en te recyclen. Nestlé wil dat alle consumentenverpakkingen tegen 2030 100% recyclebaar zijn, en dat 50% van de verpakkingen tegen 2030 gerecycled zijn. Nestlé streeft ernaar om tegen 2025 100% te hebben gerecycled, en is bezig om niet-recycleerbare kunststoffen en ingewikkelde mengsels van verpakkingsmaterialen te verwijderen. Het bedrijf werkt ook aan statiegeldretoursystemen en ondersteunt wat het noemt “professionalisering van informele inzamelingssystemen”. Meer informatie is beschikbaar op de website van de Ellen MacArthur Foundation: https://newplasticseconomy.org/news/ellen-macarthur-foundation-to-form-c…

Laurel Brunner

Dit artikel is geproduceerd door het Verdigris Project, een initiatief van de industrie om het bewustzijn van de positieve impact van drukwerk op het milieu te vergroten. Deze wekelijkse toelichting helpt drukkerijen om op de hoogte te blijven van de milieunormen, en hoe een milieuvriendelijke bedrijfsvoering kan bijdragen aan het verbeteren van hun bedrijfsresultaten. Verdigris wordt ondersteund door de volgende bedrijven: Agfa Graphics, EFI, Fespa, HP, Kodak, Kornit, Ricoh, Spindrift, Splash PR, Unity Publishing en Xeikon.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Laurel Brunner

Laurel specialises in digital prepress, digital production and digital printing and is managing director Digital Dots (www.digitaldots.org). She provides international editorial, consulting and educational services to a wide cross section of publishers, manufacturers and industry associations. Laurel also participates several ISO working groups developing standards for the graphics industry and convenes a group responsible for standards relating to the environmental impact of graphics technology, including print media.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK