Grafisch Lyceum Rotterdam toont transparantie

151027 GLR Rotterdam - 3 van 3Het Grafisch Lyceum in Rotterdam (GLR) heeft een ingrijpende verbouwing achter de rug die 8 jaar heeft geduurd en waarin 20 miljoen euro is geïnvesteerd. De opleiding biedt nu een leeromgeving die er mag zijn.

GLR bestuurder Rob Hoogstraaten is met recht trots op zijn nieuwe school. Om de 4.500 studenten en 400 personeelsleden op een moderne manier te huisvesten in een gebouw is een proces van jaren geweest. Tot die tijd zat de uit zijn krachten gegroeide opleiding verspreid over verschillende gebouwen in Rotterdam. Na lang zoeken is gekozen voor verbouwing van de locatie waar een gedeelte van het Grafisch Lyceum al zat, het Technikon gebouw in het centrum van Rotterdam. Na twee jaar intensief bouwen en renoveren staat er nu een school die open, licht en transparant is, met behoud van het schoolse karakter.

151027 GLR Rotterdam - 1 van 3

In het gebouw is heel veel glas gebruikt waardoor iedereen in elke ruimte kan kijken. Dat geldt ook voor de lerarenkamers en de administratieve ruimtes. Dat open en toegankelijke karakter van de school is precies wat Rob Hoogstraaten wil uitstralen. “Het heeft wat overleg en standvastigheid gekost om mensen te laten wennen aan het feit dat ze zich niet ergens achter kunnen verbergen. Het resultaat is er naar. Het open karakter van alle geledingen zorgt ervoor dat docenten en leerkrachten meer met elkaar gaan samenwerken en van elkaar leren”.

Het GLR heeft vier belangrijke poten. De grootste is mediavormgeven met 1664 studenten; podium techniek heeft 520 studenten; de ict studie telt 592 studenten en dtp, printmedia en sign 228 studenten. Er wordt geleerd in studie groepen in een zogeheten thuisbasis. Het schoolse karakter is gebleven. Dit is geen leren en werken maar alleen leren. Alles gebeurt op school en elke leerling heeft een werkplek tot zijn beschikking. Wat tot gevolg heeft dat leerlingen er vaak al heel vroeg zijn en om half acht ’s avonds gevraagd moet worden naar huis te gaan.

 

De school is met 3.000 Mac’s waarschijnlijk de grootste Mac locatie van Nederland. 151027 GLR Rotterdam - 2 van 3Er ligt 65 km netwerkkabel. De studio’s zijn volledig uitgerust met glasvezel om snelheden met de enorme hoeveelheid data te bereiken.

Leerlingen uit de media afdeling hebben de beschikking over een studio met 4K camera’s. In combinatie met stage technieken en licht en geluid worden hier volwaardige televisieprogramma’s live opgenomen en gemonteerd.

Het minste ruimte neemt de volwaardige drukkerij in, met digitale en offset persen en een service balie waar studenten en medewerkers drukwerk kunnen laten maken.

Het GLR is klaar voor een toekomst waar steeds meer studenten communicatie en multimediatechnieken leren. In een school die een inspirerende omgeving is voor de ontwikkeling van creativiteit.

 

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK