Gen Z ontvangt liever een kerstkaart dan een appje

Bijna 8 van de 10 jongvolwassenen ontvangt liever een fysieke kerstkaart dan een kerstwens via een appje. Dit blijkt uit onderzoek dat PostNL deze maand door marktonderzoeksbureau Factsnapp liet uitvoeren onder ruim 500 Nederlanders tussen de 16 en 29 jaar.

De doelgroep geeft aan dat een appje naar veel mensen sturen eenvoudig is, maar aan het sturen van een kerstkaart heeft iemand aandacht en tijd besteed. De persoonlijke boodschap en de moeite die in het kiezen en versturen van een kaart worden gestoken, maken het ontvangen ervan extra bijzonder. Veel respondenten geven aan dat ze de kerstkaart waarderen omdat het een teken is dat iemand extra moeite voor hen heeft gedaan.

Postnl Kerstkaarten 430x400 1

De ondervraagden kunnen zich als Generatie Z geen leven zonder internet voorstellen. Toch is het volgens directeur operatie Sipke Spoelstra niet gek dat zij het ontvangen van fysieke kerst- en nieuwjaarskaarten zo waarderen: “Bij PostNL weten we dat er elk jaar nog steeds veel kerstkaarten worden verstuurd, maar ik vind het mooi om te zien dat ook deze generatie het zo leuk vindt om kerstkaarten te ontvangen. Het lijkt erop dat de waardering voor de persoonlijke aandacht die een kerstkaart met zich meebrengt nog steeds gevoeld wordt.”

Maar verstuurt deze digitaal georiënteerde groep ook net zo graag kerstkaarten als dat zij deze ontvangen? Maar liefst 44 procent van de ondervraagden geeft aan kerst- en nieuwjaarskaarten te versturen. Bijna 80 procent van deze mensen koopt fysieke kerstkaarten en voorziet die van een persoonlijke handgeschreven boodschap. De overige 20 procent verstuurt de kerstkaarten uitsluitend digitaal.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK