Fuji in Tilburg gaat fabriek bouwen voor farma-industrie

Fuji in Tilburg heeft zich afgelopen decennia opnieuw moeten uitvinden na het nagenoeg verdwijnen van de markt voor fotorolletjes. Fuji maakt in Tilburg nu offsetplaten voor de grafische industrie en hoogwaardig kleurenfotopapier voor fotoboekleveranciers als Albelli, Hema en CeWe.

Laatstgenoemde activiteit, goed voor 40% van de omzet in Tilburg, ‘gaat nog steeds heel erg goed’, aldus CEO Peter Struik.

Peter-Struik-ceo-fujiDe offset platen markt is ‘moeilijk’, door afnemende vraag als gevolg van digitalisering en scherpe concurrentie, vooral vanuit China. Dit jaar sluit Fuji in Tilburg een productielijn, waarbij 111 banen verdwijnen en 80 vaste werknemers. ‘Twintig van hen hebben het bedrijf al verlaten’, aldus Struik. Nu beslaat de offsetplatenactiviteit nog 55% van de omzet.

Fujifilm Manufacturing Europe krijgt er in Tilburg dus een fabriek bij, voor een totaal andere markt. Het Japanse bedrijf bouwt er een fabriek voor de ontwikkeling en productie van zogenoemde celkweekmedia voor de biofarmaceutische industrie. Dat zijn poeders en vloeistoffen waarin cellen kunnen voor gekweekt voor klinische testen en celtherapie. Dat is heel wat anders dan fotorolletjes en offsetplaten.

Bron: FD

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Peter Luit

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 zijn in voorbereiding en zullen ook online worden gegeven. In de komende weken worden de 2021 trainingen gepubliceerd. Kijk voor het huidige aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK