Brexit-paspoort kost Britse banen

Het besluit van de Britse overheid om het nieuwe paspoort, nodig na de Brexit, buiten het VK te laten drukken leidt bij drukkerij De La Rue tot het verlies van nog eens 170 banen. Vakbond Unite verwijt de overheid kortzichtigheid.

brexit-paspoortEind november was De La Rue nog volop in de race voor het zogenaamde tijdelijke paspoort. De La Rue verloor eerder dit jaar de mega-order voor het maken van het nieuwe Britse paspoort aan het Franse Gemalto, die de paspoorten kan drukken voor ca. 50 miljoen euro minder dan De La Rue.

De verontwaardiging was vorig jaar al groot toen de drukorder voor het nieuwe Britse paspoort, ter waarde van ruim 560 miljoen euro, niet in eigen land werd gegund maar via een aanbesteding werd gewonnen door het Frans-Nederlandse Gemalto.

Een petitie veranderde niets aan het besluit. Unite noemt het ‘smakeloze ironie’ dat Gemalto de productie nu zelf weer onderbrengt bij een Pools bedrijf.

Volgens de vakbond heeft het verlies van de paspoorten-order gezorgd voor financiële problemen bij De La Rue’s vestiging in Gateshead. Die beslissing kost 100 medewerkers deze herfst al hun baan en daar komen nu nog eens 170 banen bij op de afdeling die zich met buitenlandse bankbiljetten bezighoudt. In Gateshead resteren straks nog 200 medewerkers.

bron: Grafisch Nieuws

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK