Folderonderzoek GfK over digitaal, papier of allebei!

Nederlanders lezen graag reclamefolders. De papieren reclamefolder wordt nog altijd het meest gelezen. Maar liefst 9,6 miljoen mensen bladeren regelmatig door de folder die elke week op de deurmat valt.
De digitale versie van de reclamefolder is inmiddels volwassen geworden met 9,3 miljoen lezers, een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Nederlanders zijn gek op aanbiedingen en 90% van de lezers komt in actie naar aanleiding van de folder, blijkt uit cijfers van ‘Het grote folderonderzoek 2022’, uitgevoerd door GfK. Bij maar liefst 41% van de lezers bepaalt de folder het boodschappenlijstje.

Reclamefolders (2)

Papieren en digitale folders vullen elkaar aan in functie. Nederlanders vinden papieren reclamefolders vooral gemakkelijk, leuk en inspirerend om door te bladeren. De digitale folderlezers zijn vooral geïnteresseerd in aanbiedingen, het vergelijken van prijzen en producten en het besparen van geld. Opvallend is dat vooral vrouwen de digitale versies bekijken. Ook bekijken meer jonge mensen de digitale folder. De papieren folder wordt juist meer gelezen door 50-plussers. Nick Steggink, commercieel manager bij WePublish, zegt: “Retailers bereiken met digitale en papieren folders deels verschillende doelgroepen, het zijn twee kanalen die elkaar aanvullen.”

Veruit de belangrijkste drijfveer om alleen nog digitale folders te lezen is het milieu. Marieke de Koning, Managing Partner bij de Reclamefabriek: “We zien een duidelijke opmars van de digitale folder. Deze trend zet zich in de komende jaren voort. We denken echter niet dat de papieren reclamefolder helemaal verdwijnt en verwachten dat de verdeling zal stabiliseren qua bereik op 30/70 binnen een paar jaar. De digitale folder speelt dus een steeds grotere rol, maar de papieren folder kan zeker (nog) niet gemist worden.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK