FELIXprinters bestaat 10 jaar en innoveert met 3D bioprinters

FELIXprinters, een van de Nederlandse producenten van industriële 3D printers, vierde op 31 oktober hun 10-jarige bestaan. Het bedrijf heeft zich hoofdzakelijk toegelegd op FDM-printing (Filament Deposition Modeling), waarbij kunststoffen als plastics en nylon als printmateriaal gebruikt worden.

Felix Gr

De printers worden vooral geleverd aan productiebedrijven die kunststof producten, onderdelen of componenten fabriceren. Sinds enkele jaren produceert het bedrijf ook 3D bioprinters voor laboratoriumtoepassingen en binnenkort presenteert het bedrijf zijn eerste foodprinter. “De markt voor industriële
3D printers gaat de komende jaren een bijzonder snelle groei doormaken”, zegt CEO Guillaume Feliksdal. “Met name sectoren als lucht- en ruimtevaart, de automobielindustrie en de medische industrie wordt een groot potentieel toegedicht. In onze visie is 3D printing vooral aantrekkelijk voor kleinere batches, waarvoor de ontwikkeling van mallen te kostbaar en te tijdrovend is, en voor de ontwikkeling van prototypes, voor de maquettebouw en de productie van onderdelen met specifieke eigenschappen.”

Felix Bioprinter

“Op dit moment gebruikt slechts een klein deel van de productiebedrijven 3D printers”, vervolgt Feliksdal. “De toepassing van 3D printing bevindt zich vaak nog in een experimenteel stadium, want industriële bedrijven zijn erg terughoudend om over te stappen op nieuwe productiemethodes. Om de technologie echt aantrekkelijk te maken, moet 3D printing bovendien volledig in de bedrijfsprocessen geïntegreerd worden. Verdere product-ontwikkeling en innovatie zijn volgens Feliksdal eveneens een belangrijke stap in de acceptatie van
3D printing. Onderzoek naar nieuwe printtechnologie en nieuwe printmaterialen is noodzakelijk. Op dit moment is FELIXprinters bezig met de ontwikkeling van een foodprinter, die eind van het jaar officieel gepresenteerd wordt.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK