NU.nl bestaat 20 jaar: een terug- en vooruitblik

In 1999 werd NU.nl oprichter Merien ten Houten uigelachen bij NOS en PCM. Niet vanwege het idee nieuws gratis te publiceren, maar omdat zij niet geloofden dat mensen ‘nu’ op de hoogte willen zijn van het nieuws. Ze vergisten zich.

NU.nlNU.nl is inmiddels niet meer weg te denken. Met zo een 7 miljoen unieke lezers per maand, omgerekend 12 miljoen unieke bezoekers per jaar, heeft het platform een flinke rol in het nieuwslandschap.

Bij groot nieuws gaat het aantal dagelijkse bezoekers over de 3 miljoen uniek per dag

Bij het bedrijf zijn zo een 100 journalisten en
30 IT’ers actief. De cultuur is open, vrij weinig hiërarchie en zelfs fouten maken mag (tot op zekere hoogte). Het past wel een beetje bij de Sanoma-cultuur, waar bij verschillende titels niet alles ‘kapot’ wordt gerekend met businessmodellen. NU.nl is nog altijd behoorlijk tekstgeoriënteerd, alhoewel de voorleesfunctie in de nieuws podcast erg populair is geworden.

Meedoen met NUjij

Na de eerste experimenteren verdween het discussieplatform, maar onlangs kwam NUjij weer terug. De redactie werd wel eens van censuur beschuldigd bij binnenkomende reacties, maar dat wordt nog altijd weerlegd. “De redactie zegt echt serieus te filteren op al dan niet gefundeerde meningen. Als er een stel mensen tegen een vangrail zijn aangereden, halen we reacties als ‘die hebben gezopen’ meteen weg.”

Verdienmodel

Het bedrijf kan 100 journalisten en 30 IT’ers uit het businessmodel betalen, dus blijft NU.nl geloven in gratis modellen voor de lezer. Bij NU.nl zien ze zichzelf juist sterker worden, naarmate meer uitgevers een betaalmuur plaatsen voor hun content. Toch kijkt het bedrijf ook naar ‘betaal- mogelijkheden’. NU+ moet een platform worden met meer diepgang en duiding, maar dat verkeert allemaal nog in een verkennende fase. ‘Branded content ergert mensen niet, banners wel.’ En na
20 jaar gaat NU.nl echt niet naar Talpa, alhoewel ze nieuwsgierig uitkijken naar de plannen van het bedrijf. Misschien komt er concurrentie op dit gebied, maar dat houdt iedereen scherp.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK