Patent van computermuis bestaat 50 jaar

De muis zelf bestaat wel al langer, maar het was Douglas Engelbart die 50 jaar geleden het patent aanvroeg. De muis – al dan niet met draad – is niet meer weg te denken in het hedendaags computergebruik.

Macintosh Mouse

Het was vervolgens Xerox die als één van de eerste ontwikkelaars de muis ging toepassen, ver voordat Apple het idee omzette in een concreet product.

Inmiddels heeft de muis talloze varianten gehad, met één of meerdere knoppen, een rolwieltje, infrarood detectie, met of zonder muismat, al dan niet draadloos. De muis stond ook bekend als bron van RSI klachten.

Op laptops is de muis grotendeels vervangen door een trackpad. Toch zal de muis niet snel verdwijnen. Apple heeft zelfs bij de nieuwste iPads de mogelijkheid geboden weer een muis te kunnen gebruiken.

Hell Chromacom
Hell Chromacom systeem

Begin jaren tachtig maakten high-end pagina opmaak systemen van Hell, Scitex, Crosfield en Dainippon Screen nog gebruik van een digitizer, om vanaf een groot vlak layouts op papier met een nauwkeurigheid van 0,01 mm. te digitaliseren.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK