Green Side: Notitieboekjes van overtollige kleurplaten

Het bedrijfje van Léon Polman maakt notitieboekjes. Hij maakt ze van overtollige kleurplaten die per bakfiets bij scholen worden opgehaald. Een leuk voorbeeld van duurzaam produceren.

notitieblokjes duurzaamLéon Polman (24) is blij met alle mogelijke herbruikbare restanten van kleurplaten, maar ook posters. Zo belde de posterplakker van de Utrechtse poptempel Tivoli hem op met het aanbod een aantal oude posters op te halen. Polman wordt blij van deze proactieve houding, om met een leuk idee mensen aan te zetten papier te leveren voor de productie van goed bruikbare notitieboekjes.

Polman kwam op het idee om een ‘sociale onderneming’ op te zetten, nadat hij op school las over ontmoetingsplekken voor werklozen. Vervolgens verdiepte hij zich in de werking van sociale ondernemingen zoals Tony Chocolonely, Dopper en het Amsterdamse restaurant Instock.

Polman: “Ik geloof echt dat je de wereld kunt veranderen door er anders naar te kijken. Neem Instock: zij zagen in het probleem van voedselverspilling een mogelijkheid om een restaurant te openen”.

Aan één kant beprint

Leon PolmanHet idee ontvouwde zich bij het zien van zijn eigen oude scripties en werkstukken, die allemaal ‘slechts’ aan één kant worden beprint. Hij deed een test bij een lokale printshop en liet vier notitieboekjes maken van zijn eigen oud papier restanten. Hij noemde zijn bedrijfje Green Side, en had dus al uitdaging vooral veel oud papier in te zamelen, maar met de voorwaarde dat één kant nog bruikbaar moest zijn, dat viel niet altijd mee. Maar toen hij eenmaal bij scholen aanklopte begon het te lopen, oude kleurplaten in een te grote oplage stroomden binnen. Polman haalt de kleurplaten – zo duurzaam als het kan – met een bakfiets op.

Hij werkt samen met een sociale werkplaats om de notitieboekjes in elkaar te laten zetten. Polan: “De één kan helemaal opgaan in het sorteren van papier, de ander is beter in sociale dingen, zoals langsgaan bij scholen.” Aan de binnenkant van elk boekje schrijft de werknemer zijn naam, zodat de gebruiker weet wie het in elkaar heeft gezet. Anderhalve dag in de week werkt Polman nu aan Green Side, naast zijn baan bij een adviesbureau. “Mijn droom is: door het hele land ecosysteempjes van inzamelingspunten, productieplekken en afnemers op te zetten, zoals in Houten.”

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK