Febelgra-voorzitter Denis Geers roept op tot meer ondernemerschap

De derde editie van het Get Smart evenement van Grafisch Nieuws trok zo een 500 deelnemers. Het Belgische KVGO – Febelgra – deed bij monde van voorzitter Denis Geers een paar uitspraken, die de toon zetten voor de dag.

Denis Geers

Denis Geers

Hij zei dat de branche zich na een aantal magere jaren in 2018 flink heeft hersteld. Het spreekt van een keerpunt. Of dat voor alle 580 bedrijven geldt, is nog maar de vraag. In 2017 bestonden er nog 609 ledenbedrijven, dus 29 bedrijven verdwenen uit het lidmaatschapbestand van Febelgra. Hij sprak niet van faillisementen.

De overgebleven bedrijven hebben echter wel 2% meer omzet gemaakt dan in 2017.

Loonkosten

Toch zijn de zorgen van Geers er niet minder om. Vooral de loonkosten zijn zorgelijk, die liggen volgens hem ca. 10% hoger dan de landen om België heen. Die zijn natuurlijk niet zomaar terug te draaien, zodat Geers zijn speech alleen maar kon afronden met de oproep toch vooral te blijven innoveren. Maar dat valt niet mee, met gemiddeld slechts 2% meer omzet, van waaruit de portemonnee qua toegevoegde waarde nauwelijks kan worden bijgevuld.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK