Expo print: Zeefdrukken, lithografieën, linosneden, etsen

Raoul De Keyser in Print

 Raoul De Keyser in Print: Zeefdrukken, lithografieën, linosneden, etsenDe vormelijke en thematische evolutie die Raoul De Keyser (1930-2012) in zijn schilderkunst doormaakte, wordt weerspiegeld in een 50-tal grafische drukwerken die hij in de loop van zijn carrière maakte. Deze werken kunnen min of meer chronologisch opgedeeld worden, op basis van de gehanteerde technieken. Afgezien van een occasionele lithografie, maakte hij tijdens de periode 1967-1976 zeefdrukken, terwijl hij in de jaren 1980 en vroege jaren 1990 vooral met linosneden experimenteerde. In 2004 vervaardigde hij zijn enige ets, en op het einde van zijn carrière maakte hij opnieuw enkele zeefdrukken.

Daarnaast vertoont het drukwerk van De Keyser een geleidelijke autonomisering. De meeste vroege prenten kunnen nog worden beschouwd als reproducties, of als grafische equivalenten of varianten van schilderijen. Maar in de loop van de jaren 1970 ging De Keyser intensiever samenwerken met drukkers. Voortaan was hij betrokken bij alle stappen van het drukproces en benutte hij tevens veel meer de specifieke mogelijkheden van de diverse grafische technieken. Verder zette De Keyser de reproductielogica op zijn kop, door bijvoorbeeld extreem kleine oplagen te drukken. Sommige zeefdrukken, linosneden en etsen bewerkte hij manueel met aquarel, waardoor ze opnieuw tot unieke werken worden getransformeerd.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven bij MER. Paper Kunsthalle die het grafische drukwerk van De Keyser samenbrengt.

Raoul De Keyser in Print

Cultuurcentrum Strombeek, Grimbergen

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK