Er staat 200.000 vierkante meter reclame in Nederland

Het Nationaal Adviesbureau, NABB, voor Buitenreclame, onderzocht hoeveel vierkante meter reclame in Nederland geplaatst is. In totaal komt het bureau op 200.000 m2 reclame, waarvan het grootste deel in de openbare ruimte geplaatst is (>90%). In de afgelopen jaren zien zij een daling van het aantal analoge billboards, maar wel een stijging van 2m2-reclamevitrines (niet specifiek in abri’s, maar juist op nieuwe locaties zoals in winkelcentra).

Reclame op het 2m2-formaat neemt sowieso het grootste aandeel in, gevolg door A0-reclame (2-Signsborden, frames op nutsvoorzieningen). Hoewel er slechts een beperkt aantal reclamemasten staan (circa 140), zijn deze door hun grote oppervlakte (meestal 100m2 per zijde) toch opvallend aanwezig.

Lichtmastreclames en plattegrondkasten staan ook in vrijwel elke gemeente en zijn bepalend voor de uitstraling van de openbare ruimte.

Het aantal m2-digitale reclame is nog relatief beperkt (<2%), maar zal naar verwachting snel gaan groeien.
De reclamedruk is het – vanzelfsprekend – grootste in de grote steden. De vier grootste steden zijn verantwoordelijk voor bijna 30% van het totaal aantal vierkante meter.

Deze analyse betreft de vlakken zoals deze door buitenreclame exploitanten geplaatst zijn – reclame voor de eigen onderneming namen zij niet in beschouwing.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK