Oprichter Greenpeace stelt FSC keurmerk ter discussie

Greenpeace International trekt zich terug uit de Forest Stewardship Council (FSC), de organisatie achter het FSC-keurmerk. Greenpeace was één van de oprichters van de FSC.
Greenpeace zegt dat de FSC niet kan garanderen dat alle hout, houtproducten en papier met het keurmerk afkomstig zijn uit verantwoord bosbeheer.

Onder verantwoord bosbeheer verstaat de FSC: het oogsten van hout, met aandacht voor bescherming van planten en dieren, en met respect voor de lokale bevolking en de bosarbeiders. Dat houdt bijvoorbeeld ook in, dat bossen niet gekapt worden voor de aanleg van palmolie- of sojaplantages of voor de mijnbouw.

‘In een aantal landen werkt het goed, maar in bijvoorbeeld Congo en Rusland niet’, zegt een woordvoerder van Greenpeace. In die landen worden illegaal houtconcessies afgegeven door de overheid.

Verder is de FSC volgens Greenpeace met name gericht op de commerciële exploitatie van bossen, in plaats van zich in te zetten voor grootschalige bescherming en behoud. Greenpeace wil dat er kaarten en rapporten van gecertificeerde gebieden publiek toegankelijk worden gemaakt. De FSC meldt in een reactie dat daaraan wordt gewerkt.

Greenpeace heeft, naar eigen zeggen, de afgelopen jaren geprobeerd om de problemen binnen de FSC op te lossen, maar dat is niet gelukt. De organisatie wil wel in gesprek blijven over verantwoord bosbeheer. Ook blijven Greenpeace-kantoren in landen waar het keurmerk goed werkt wel lid van de FSC.

Nederland importeert, volgens de organisatie, gecertificeerd hout uit alle hoeken van de wereld, waaronder ook uit regio’s en landen waar FSC geen goede garanties kan bieden voor duurzaam bosbeheer. Greenpeace Nederland zal daarom ook het lidmaatschap, inclusief het bestuurslidmaatschap, van FSC Nederland beëindigen.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK