PEFC jaarbijeenkomst over toekomst duurzaam bosbeheer

Hoe maken we morgen ook nog het verschil? Die vraag stond vorige week centraal tijdens de jaarbijeenkomst van PEFC Nederland in Driebergen. PEFC zocht het antwoord op deze vraag door een aantal heikele onderwerpen aan te snijden.

pefc jaarbijeenkomst 2019Zo noemde Maarten Willemen, voorzitter van PEFC Nederland, de afspraken die inmiddels tussen PEFC Nederland en FSC Nederland bestaan om de hindernissen weg te nemen op de route naar 100% duurzaam geproduceerd hout. Hij benoemde ook de behoefte aan een meer volwassen relatie tussen de Nederlandse overheid en de private duurzaamheids-certificaten voor bosbeheer.

Duurzaam bosbeheer in Myanmar

Vervolgens presenteerde Cees Boogaerdt, directeur van Boogaerdt Hout, hoe PEFC samen met zijn bedrijf probeert om in Myanmar een lokale standaard voor duurzaam bosbeheer te ontwikkelen. Waar veel landen de import van teakhout uit Myanmar inmiddels hebben gestaakt, met alle economische gevolgen van dien, kan met gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen weer een inkomstenbron voor de lokale bevolking ontstaan. Juist door tegen de stroom in te bewegen, krijgt in Myanmar de ontwikkeling van duurzaam bosbeheer een kans.

Houtige biomassa

pefc jaarbijeenkomst 2019Het gebruik van houtige biomassa als energiebron is op dit moment een onderwerp van veel discussie in Nederland, ook in relatie tot certificering. Daarom werd de vraag gesteld: Moet een duurzaamheidscertificaat als PEFC iets zeggen over deze toepassing van het duurzaam geproduceerde hout?

Lotte Asveld, assistant professor aan de TU Delft, schetste hoe bij discussies over het gebruik van houtige biomassa de overwegingen in samenhang geordend kunnen worden. Ze gaf daarbij als boodschap aan PEFC mee, dat je rekening moet houden met de verschillen in achtergrondkennis van mensen over het onderwerp en dat een goede afweging niet gebaseerd kan zijn op losse argumenten.

pefc jaarbijeenkomst 2019Toekomst in duurzaam bosbeheer

Uiteindelijk liggen de wortels én de toekomst van PEFC in duurzaam bosbeheer. De middag werd daarom afgesloten door Kerstin Dafnäs, voorzitter van Spillkråkan, de vereniging voor vrouwelijke boseigenaren in Zweden. Zij bevestigde dat kleine boseigenaren in Zweden via PEFC groepscertificering worden gestimuleerd in het nadenken over duurzame keuzes in het bosbeheer.
Na de bijeenkomst werd het gesprek voortgezet in het mooie en unieke landhuis van Buitenplaats Sparrendaal. Onder het genot van een hapje en drankje werd er verder gepraat over de onderwerpen die eerder die middag ter sprake waren gekomen.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK