Investering door groei kleine oplagen etiketten

Vila Etiketten in Breda investeerde onlangs in een tweede SEI LabelMaster via Tripa Converting Solutions. De machine zorgt ervoor dat het bedrijf de snelgroeiende vraag naar digitaal geproduceerde labels aankan.

Vila Etiketten koopt tweede SEI LabelMaster bij Tripa Converting Solutions

Marktleider

Vila Etiketten in Breda is gespecialiseerd in de productie van kleine oplagen etiketten. Het bedrijf is, na de overname door investeringsmaatschappijen, onderdeel geworden van de Optimum Group, marktleider in de Benelux van zelfklevende etiketten en flexibele verpakkingen. De groepsomzet is meer dan 115 miljoen per jaar met 550 medewerkers en groeit nog steeds. Vila-oprichter Ton Reichardt heeft labels in zijn bloed. Vol vuur praat hij over een product waar iedereen dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Etiketten zijn overal

De etiketten die Vila produceert zijn veel terug te vinden in de voedingssector. Op onder andere vis, kaas, brood, dranken en parfums zitten hun etiketten. De trend is, dat er van elk product steeds meer varianten komen, waardoor er steeds meer labels nodig zijn in kleine oplages. “Een andere belangrijke factor is de toename van het internetwinkelen. De retail heeft daar mee te maken en dat heeft als gevolg dat er in totaal minder etiketten richting retail gaan,” legt Ton uit. “Maar er is zo veel meer. Kijk eens naar hoeveel etiketten ziekenhuizen gebruiken. Of de labels die voor onderdelen van machines worden gebruikt. Het etiket is heel belangrijk in logistieke processen vandaag.”

“Etiketten zijn overal” zegt Ton.

Milieu

Ook het milieu is een thema dat speelt bij de productie van etiketten. “Een belangrijke ontwikkeling is om dunnere etiketten te maken en recyclebare etiketten. Daarnaast maken we steeds meer composteerbare etiketten, die bijvoorbeeld gemaakt worden van de bladeren van suikerbieten. We willen aan het milieu denken. Dat is echt nodig op dit moment. We hebben daarvoor als groep het thema Optimum Green.” Daarnaast heeft het bedrijf zonnepanelen op het dak en heeft het een groot aantal energiebesparende maatregelen getroffen.

Beste kwaliteit

Vila kiest voor de beste kwaliteit machines. Om die reden heeft het bedrijf gekozen voor HP Indigo. Voor het laserstansen is het hoge kwaliteitsniveau de reden dat het de Italiaanse producent SEI Laser gekozen heeft. SEI wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Tripa Converting Solutions. “We maken in Breda kleine aantallen die we digitaal produceren. De groei in kleine orders zorgde ervoor dat we de productiecapaciteit hebben vergroot. Daar hoorde ook een tweede SEI LabelMaster bij om de labels met laser te snijden. Naast de laserstans heeft deze machine ook een extra unit om conventioneel te stansen, waardoor hij universeel inzetbaar is,” legt Ton uit.

Creatieve toepassingen

Laserstansen is niet alleen een methode die ervoor zorgt dat Vila efficiënter kleine oplagen produceert, het zorgt ook voor nieuwe en creatieve toepassingen op labels. Speciale effecten die voorheen niet mogelijk waren passen klanten steeds vaker toe.

De tweede machine verruimt die mogelijkheden. Ton Reichardt blijft zoeken naar productieprocessen die zijn bedrijf sterker in de markt zetten. “Wij oriënteren ons op beurzen als de Labelexpo en dan zoek je ook de bevestiging dat je de juiste keuzes gemaakt hebt. Die hebben we gevonden in Tripa Converting Solutions en SEI Laser. Het is een partner die ervoor zorgt dat we nooit stilstaan. De service is top. De machine is het beste dat op de markt te vinden is. De machine staat de hele dag te draaien en dan moet je niet kijken naar alleen de aanschafkosten, maar wat betekent deze machine voor mijn productieproces. Doordat wij geen omsteltijden meer hebben kunnen wij heel efficiënt produceren.

Plezier

Ondernemen zit Ton in het bloed. Ondanks dat Vila tot een grote groep behoort, voelt het nog steeds als zijn eigen bedrijf. Met vol enthousiasme en zelfspot stuurt hij het bedrijf aan. “Ik heb er nog steeds heel veel plezier in,” zegt hij. “De mensen die hier werken zijn er al jaren en daar voel ik ook een grote verantwoordelijkheid voor. Belangrijk is ook dat we doen waar we goed in zijn, en dat zet ik graag nog een hele tijd voort.” Via een beeldscherm maakt hij inzichtelijk wat het bedrijf produceert. De aantallen zijn indrukwekkend. Meer dan twee miljoen etiketten verlaten dagelijks de fabriek. Meer dan dertig kilometer aan lengte gaat er per dag door de machines heen. Vorig jaar heeft het bedrijf tien miljoen loopmeters etiketten gedraaid. Dat is vergelijkbaar met 650 voetbalvelden vol met zelfklevende etiketten. “Een mooie markt om in te opereren,” zo besluit Ton.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK