Kleine oplagen relatiegeschenken printen

AK Media 2016 - 1 AK Media 2016 - 2 AK Media 2016 - 3 AK Media 2016 - 4

André van Keulen van het Utrechtse bedrijf AK Media is expert in het bedrukken van alle denkbare relatiegeschenken. Steeds vaker worden pennen, cd-doosjes of stroopwafelblikken in kleine oplagen bedrukt en gepersonaliseerd.

Ruim twintig jaar geleden begon Van Keulen een geluidsstudio waar hij radio jingles en commercials maakte. Daar liep hij tegen de vraag aan of de cd’s die hij distribueerde ook bedrukt konden worden. Het bedrijf groeide uit tot een belangrijke speler in het bedrukken van cd’s en dvd’s. Deze markt is echter nu zo goed als verdwenen. Tijdig wist Van Keulen op de veranderingen in te spelen door ook andere producten te gaan bedrukken.

Kleine aantallen
“We zijn begonnen met telefoonhoesjes te bedrukken door middel van overdruk (sublimatie). Al snel bleek dat er een grote behoefte is aan het bedrukken van kleine aantallen relatiegeschenken. We zijn op zoek gegaan naar een geschikte printer en dat is de Roland UV-printer geworden, waar we er inmiddels twee van hebben staan; een LEF-12 en een LEF-20,” zegt Van Keulen.

Relatiegeschenken
De klanten van AK Media zijn voornamelijk handelsbedrijven in relatiegeschenken. Zij laten de relatiegeschenken bedrukken in aantallen van 25 tot 1.000 stuks geeft Van Keulen aan. ”We bedrukken van alles, zoals: pennen, usb-sticks, telefoonhoesjes, powerbanks en pepermuntblikjes.”
Daarnaast heeft het bedrijf de webshop cadeauwinkelen.nl. Via deze site kunnen consumenten een beperkt aantal stuks laten bedrukken. Dat loopt uiteen van foto’s op aluminium tot gepersonaliseerde broodtrommels.
De Roland-printer wordt ingezet voor de grotere aantallen, enkele stuks gaat nog veelal met sublimatie. Eerst printen ze op papier. Daarna wordt het beeld met hitte overgezet op het product.
In het verleden werden de relatiegeschenken bedrukt met tampon- en zeefdruk. Van Keulen: “De opstartkosten waren hoog. In die tijd kon je alleen maar een beperkt aantal kleuren drukken in oplagen vanaf 1.000 stuks. Dankzij digitale druk verandert de markt. Er is veel meer mogelijk. We werken nu ook voor partijen die bedrukt reclamewerk via het internet aanbieden.”

Gadget
Steeds vaker laten bedrijven en sportclubs telefoonhoesjes bedrukken. Voornamelijk bij voetbalfans is er een grote vraag naar bedrukte telefoonhoesjes van hun favoriete club.
Kleinere gadgets als pennen en telefoonhoesjes worden in mallen gelegd en in de Roland UV-printer geschoven. Door meer mallen te gebruiken, die op voorhand klaargezet worden, ontstaat een doorlopend proces.

Advies
André van Keulen is altijd op zoek naar leuke nieuwe producten. De kracht van het bedrijf is de snelheid en de kwaliteit. “Als iemand morgen 500 bedrukte pennen nodig heeft dan kan dat. We hebben onbedrukte pennen en telefoonhoesjes op voorraad, dus als iemand snel wil dan kunnen we ook snel leveren. Dankzij onze twee Roland-printers kunnen we aan deze vragen voldoen.” Maar dan moet de pen wel te bedrukken zijn. Advies over de mogelijkheden is dan ook heel belangrijk. “Bij het bedrukken van een pen moet je altijd in de lengterichting denken. Het bedrukbare vlak is niet groot. We hebben speciale pennen die geschikt zijn voor digitale druk. De bolling mag niet te groot zijn om haarscherpe resultaten te verkrijgen. Verstand van zaken is echt wel nodig om de klanten goed te adviseren.”

Persoonlijk
Over de begeleiding en service van Roland DG is André van Keulen tevreden. In eerste instantie heeft hij gekozen voor de kwaliteit van de printer. “Voor ons is de printkwaliteit het belangrijkste. Die hebben we getest en Roland kwam als beste uit de bus.” Roland-dealer Sign Top is vaste leverancier van AK Media; niet alleen voor de printer maar ook voor de materialen. “Ik heb al jaren een goed persoonlijk contact met dit bedrijf en ze zitten in de buurt. De persoonlijke relatie met een leverancier is voor mij heel belangrijk,” besluit Van Keulen.

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK