Keihard oordeel over DTP opleiding

Te veel mbo-opleidingen in de creatieve sector bieden onvoldoende kans op een baan. Het aantal plaatsen van deze studies moet daarom worden beperkt en de kwaliteit verbeterd.
Dat schrijft de Commissie Macrodoelmatigheid MBO in een advies aan de minister van Onderwijs. Voor twee opleidingen adviseert het orgaan om er helemaal mee te stoppen: die voor artiest en voor DTP’er.

In het advies staat dat scholen beter inzicht moeten krijgen in de positie van hun alumni op de arbeidsmarkt en in vervolgonderwijs. Ze verkijken zich er onder meer op dat studenten vaak wel aan een stageplaats kunnen komen, maar vrijwel geen kans maken op een echte baan.

Volgens het Financieele Dagblad (FD) is het aantal studenten dat kiest voor een creatieve opleiding sinds 2005 met 65 procent gestegen, naar bijna zestigduizend in 2016. Geen enkele andere studierichting in het middelbaar beroepsonderwijs groeit zo hard.

Het aantal banen in de creatieve industrie steeg in dezelfde periode met 2,3 procent. Mbo-opleidingen voor andere richtingen dan de creatieve industrie, bieden volgens de commissie juist uitstekende kansen op werk.

Lees ook het achtergrondverhaal op Printmedia Nieuws (voor abonnees)

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

1 reactie

  1. Luuk de Jong op 25/04/2018 om 09:59

    De laatste keer dat ik voor een bezoek op de Grafische school in Utrecht was, > 12 jaar geleden. Vertelde men al dat 95 % van de leerlingen een DTP opleiding genoot. De overige 5% een drukkers opleiding. Het aantal afwerkers is dus wel duidelijk. Kortom er is dus niets nieuws onder de zon.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK