Een tijdschrift vermarkten in 1922

Een bijzonder nieuwsmagazine in de spotlight: De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) geeft een interessante korte lezing over het tijdschrift van Dominique Berretty. Deze persmagnaat wist aan het begin van de 20e eeuw precies hoe hij als nieuweling op de nieuwsmarkt in Nederlands-Indië mensen naar zijn tijdschrift wist te trekken.

Dominique Berretty richtte in 1922 het tijdschrift ‘De Zweep’ op. Hij zette vanaf het allereerste nummer nieuwsfotografie en grote, flitsende kleurenafbeeldingen in. “Dit alles was in 1922 nog niet zo normaal als dat het nu is”, vertelt UBL. “Veel kranten en actualiteitenbladen drukten geen foto’s en gebruikten al helemaal geen dure kleuren. Zo boorde Berretty een geheel nieuwe markt aan.”

Beeldbron De Zweep Ubl

De visuele aantrekkingskracht was niet het enige wapen. “Berretty was ook een sluw zakenman.
Hij bracht ‘De Zweep’ ook aan de man door middel van zogenaamde koppelverkoop. Als persagent had hij een monopolie op de internationale informatie-voorziening voor kranten. Hij eiste van de redacties van deze bladen dat zij ‘De Zweep’ afnamen en met deze kranten distribueerden. Op die manier bereikte hij in een keer een groot deel van de Nederlands-Indische nieuwsmarkt, en kwam ‘De Zweep’ aan een voor die tijd ongekend hoge oplage.”

Nieuwsgierig? Je kunt zijn biografie: ‘Een groots en meeslepend leven: Dominique Berretty, Indisch persmagnaat’ lenen vanuit de UBL catalogus.

De Universiteit Leiden beschikt over verschillende bibliotheken. Deze bibliotheken zijn ondergebracht in één organisatie: Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). De geschiedenis van de bibliotheken van de Universiteit Leiden gaat terug tot 1575, toen
Prins Willem van Oranje de Universiteit een exemplaar van de Polyglotbijbel schonk. Inmiddels omvat de collectie miljoenen boeken, tienduizenden tijdschriften, honderdduizenden bijzondere materialen en toegang tot nog veel meer digitale bestanden.

Beeldbron: Instagram account UBL

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK