Nederlanders lezen graag boek of tijdschrift

leesgedragHoewel het media-aanbod anno 2015 enorm divers is, is lezen nog steeds een favoriete vrije tijdsbesteding van veel Nederlanders: zeven op de tien leest regelmatig een boek of tijdschrift ter ontspanning. Een groot deel van de Nederlanders leest gemiddeld zelfs nog zo’n 30 minuten per dag. En we lijken dit niet graag te willen missen: zes op de tien zegt op zoek te gaan naar alternatieve leesvormen zoals audioboeken of het braille alfabet als zij een leesbeperking zouden krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Aangepast Lezen onder meer dan 1.000 respondenten. En we lezen niet alleen ter ontspanning. Ruim de helft geeft aan dat zij ook lezen om op de hoogte te blijven van de actualiteit en wat zich allemaal afspeelt in de rest van de wereld. Andere redenen om te lezen zijn het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling en om bij te leren (33%). Ook geeft bijna één derde van de ondervraagden aan dat zij nog weleens de boeken induiken om voor te lezen aan kinderen en kleinkinderen. Het merendeel van de Nederlanders koopt zijn lectuur zelf of heeft een abonnement op een tijdschrift, leesmap of boekenservice. Een klein deel van de Nederlanders (3,5%) gaat naar openbare plekken zoals de bibliotheek of bijvoorbeeld een koffietentje om literatuur tot zich te nemen.

Uit bovenstaande gegevens blijkt dat het sociale en kennisaspect van lezen erg belangrijk is voor Nederlanders. Mensen die te maken hebben met een leesbeperking, omdat ze bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn, gaan dan ook actief op zoek naar alternatieven om informatie te vergaren.

Van de Nederlanders die geen leesproblemen hebben, geeft slechts 2% aan geen gebruik te maken van leesalternatieven bij een eventuele leesbeperking. Zeven op de tien Nederlanders denkt in dat geval meer radio of televisie te gaan luisteren. Meer dan 60% geeft aan gebruik te gaan maken van alternatieve leesvormen zoals braille of audioboeken via een app op de smartphone of tablet. Ook worden spraakbesturing en voorleessoftware op de computer als een prettig alternatief gezien.

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK