Eddy Hagen krijgt voorbeelden van ‘verkeerde’ Pantone conversie in de schoot geworpen

Initiatiefnemer Eddy Hagen van BBCG (A Better Brand Color Guide) hoeft nauwelijks moeite te doen om aan te tonen dat PMS kleuren op zijn minst zorgen voor verwarring en vaak ook duidelijke fouten in de conversie naar CMYK. Het bedrijf achter PMS, Pantone, verandert steeds haar inzichten.

Pantone Naar Cmyk Uitkomsten

Pantone is een commercieel bedrijf, haar PMS kleurenwaaier vormt een belangrijke basis voor het bestaan van het bedrijf. Kennelijk neemt Pantone de conversie naar CMYK niet zo serieus. Door steeds meer digitale toner- en inkjetsystemen wordt een steeds groter kleurgamma buiten de traditionele offset kleurruimte aangeboden. Daarmee kan dan heel vaak tot 70-90% van de PMS kleuren worden ‘afgedekt’. Maar dan moet de conversie wel goed gebeuren.

Gecompliceerd

Hagen zegt zelf: “De conversiewaarden in CMYK zijn afhankelijk van een aantal dingen, bv. het gebruikte profiel (bv. PSO coated v3 vs CGATS21 CRPC6.) en de instellingen (rendering intent, Blackpoint compensation). Dus de verschillende waarden zijn niet noodzakelijk ‘verkeerd’, maar wel anders. It’s complicated… 😊.”

Project Bbcg

Hagen ontwikkelde BBCG als een project om aan te merken dat kleuren van merken beter verdienen binnen de hierboven geschetste ontwikkelingen. Dat hij daar gelijk in heeft, hoeft hij zelf niet keer op keer te bewijzen. ‘Fouten’ die binnen de branche voorkomen worden hem op een presenteerblaadje aangeboden.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK