Duitse drukkers koploper in klimaatneutraal drukwerk

Drukkerijen kunnen duurzaam produceren door zo weinig chemicaliën te gebruiken, bijvoorbeeld door alcoholvrij (IPA-vrij) te drukken en gecertificeerd papier (FSC of PEFC) te gebruiken. Zij kunnen nog ‘groener’ worden door de noodzakelijke CO2-uitstoot tijdens de productie te compenseren. Dit kan bijvoorbeeld door als tegenprestatie voor een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot certificaten in duurzame projecten (bijv. bosaanplant) aan te schaffen. Voor deze compensatie dient de uitstoot van elke drukwerkopdracht berekend te worden. De Duitsers gebruiken hiervoor de ‘Klimarechner’ van hun brancheorganisatie BVDM. En met succes. De Duitse grafische industrie is de eerste die met harde cijfers naar buiten komt over de winst van het klimaatneutraal drukwerk produceren. In de laatste vijf jaar hebben 250 drukkerijen in Oostenrijk en Duitsland in totaal 40.000 ton aan CO2-emissies gecompenseerd. Ter vergelijking: dit is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 10.000 auto’s.
Om drukkerijen de mogelijkheid te bieden klimaatneutraal te produceren zijn enkele Europese sectororganisaties – waaronder in Nederland – ook een samenwerking aangegaan. Dit heeft geresulteerd in de komst van de ClimaCalc CO2-calculator. Cijfers over het gebruik hiervan in ons land zijn echter nog niet naar buiten gebracht.
Bron: grafisch-nieuws.knack.be

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK