Duitse consultant Bernd Zipper over drupa 2024: ‘Weinig veranderd in 8 jaar’

Een persoonlijke optekening van de bekende consultant Bernd Zipper toont naar zijn mening weinig veranderingen over de afgelopen jaar. Hoe kwam hij tot die conclusie?

Zipper Bope 2023
Bernd Zipper

Hij zegt het zo op zijn LinkedIn pagina: “Meer dan bijna elke andere beurs staat drupa voor machines. En het is echt solide wat je hier kunt zien. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Helaas heb ik ook het gevoel dat er de afgelopen acht jaar heel weinig is veranderd – minus de drie jaar die we verloren aan het coronavirus, natuurlijk.”

Een van hen is nu klaar met zijn ‘nanodrukpersen’, de anderen hebben nu inkjetdrukpersen die de productie echt versnellen, offset zal in de toekomst nog sneller zijn en de platenwissel is niet eens genoeg voor een sigarettenpauze. Robotarmen werken ijverig om pallets te vullen of druk- en afwerkingsmachines te voeden – en in digitaal drukwerk vervullen nieuwe inkten de wensen van elke creatieveling.

Het lijkt bijna alsof – in termen van machinebouw – ‘iets af is’. En ik vind bijna elke machine die ik hier zie geweldig. Dat is geweldig, maar waar is de echte innovatie?

Laten we elkaar niet verkeerd begrijpen: Het is absoluut oké om voor de verandering eens een machine te kopen die gewoon goed, solide en goed ontworpen is! Het is echt heel goed om “gewoon” een vervangingsinvestering te doen. Je hoeft niet op elke trend in te springen – en toch ben ik nog steeds op zoek naar “de innovatie”.

Een paar jaar geleden was iedereen bedwelmd door Landa: Wow, nieuw – maar toch ook weer niet… en vandaag? Waar is “de” innovatie? Dat ene ding waar drupa 2024 voor herinnerd zal worden? En wat hebben we al niet gehad: de inkjet drupa, de software drupa, de JDF drupa, enz.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK