Na 200 jaar principe drukpers niet veranderd

Koenig & Bauer is de oudste persfabrikant ter wereld en viert dit jaar haar 200-jarige bestaan. Johann Friedrich Gottlob Koenig was een van de oprichters, samen met Andreas Bauer. Koenig bedacht vijf jaar daarvoor de stoomgedreven boekdrukpers. Dit betekende een enorme sprong vooruit sinds de Gutenbergpers 360 jaar daarvoor. Dit was namelijk een handpers, de stoomgedreven pers van Koenig werkte vijf keer zo snel en maakte drukwerk aanzienlijk goedkoper.

Het bijzondere is, dat de basistechnologie in die twee eeuwen niet is veranderd. De cilinderpers, waarbij het beeld en de inkt wordt overgezet op het substraat met behulp van draaiende cilinders, wordt in analoge flexo-, offsetpersen nog altijd gebruikt.

Bron: drupa

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK