Drukwerk in Marokko

stapel papieren nieuwsProfix Benelux B.V. is gespecialiseerd in bijzonder drukwerk, zoals stembiljetten en verzekeringspapieren. Het bedrijf drukt bijvoorbeeld de NS-treinkaartjes. Met behulp van het Private Sector Investeringsprogramma (PSI) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) startte Profix een project in Marokko.

“In Afrikaanse landen is een grote markt voor speciaal drukwerk. Dan moet je denken aan waardepapieren, cheques of beveiligde bankenveloppen”, vertelt eigenaar Said van Profix Benelux B.V. “Gek genoeg wordt dit drukwerk allemaal geïmporteerd. Profix heeft een aantal grote klanten in Afrika en we kregen de tip om een drukkerij in Marokko te starten. Een schot in de roos, zo bleek na wat onderzoek. Dankzij de financiering van het PSI-programma konden we aan de slag.”

Profix brengt niet alleen werkgelegenheid naar Marokko, maar ook kennis en innovatie. Said: “Een belangrijk onderdeel is het opleiden van mensen in Marokko. In de drukkerij willen we op elke afdeling een paar mensen hebben, die door ons intensief zijn getraind. Daarvoor komen ze ook een aantal maanden naar Nederland. Zo zorgen we ervoor dat onze drukkerij in Marokko straks dezelfde kwaliteit, capaciteit en betrouwbaarheid kan leveren als die in Heerhugowaard.”
In Marokko liggen veel kansen om te groeien, bijvoorbeeld als het gaat om digitale technieken. “Wij verzorgen gepersonaliseerd drukwerk voor de retail in Marokko. Klanten bij de supermarkt hebben een pas met barcode die bij het afrekenen gescand wordt. Een systeem registreert de data en zorgt ervoor dat de juiste aanbiedingen bij de juiste klanten terechtkomen. De drukkerij is straks uitgerust voor de laatste digitale trends en technieken. Marokko is klaar voor deze nieuwe stappen,” vertelt Said.

Wie wil ondernemen in Marokko heeft wel geduld en doorzettingsvermogen nodig. Said: “Het opstarten gaat traag. De bureaucratie is groot en je moet overal zelf achteraan. Daarom is het belangrijk je te verdiepen in het land en in contact te komen met de juiste mensen. Als dat lukt, beloont de lokale bevolking je met veel enthousiasme. We hebben veel hulp gehad van de ambassade en RVO.nl. Zij hielpen ons op weg en tonen ook geduld: ze begrijpen als geen ander dat de dingen in Marokko gaan, zoals ze gaan.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK