Drukkerijsector in juni in Duitsland: lichte daling van het ondernemingsklimaat

De index voor het ondernemersklimaat die is berekend door de BVDM (het Duitse KVGO) ligt ongeveer 1,7 procent onder het cijfer van de vorige maand. Met 89,7 punten lag de index in juni ongeveer 2,1 procent onder het niveau van vorig jaar.

Bvdm Juni 2024

Na de lichte daling in mei zette het seizoens- en kalendergecorrigeerde bedrijfsklimaat in de Duitse print- en mediabranche zijn lichte daling in juni 2024 voort. De daling van het bedrijfsklimaat werd grotendeels bepaald door de daling van de bedrijfsverwachtingen, terwijl de index voor de bedrijfssituatie de hersteltrend die in februari begon, in juni voortzette.

Verwachtingen blijven dalen

In juni vertoonden de verwachtingen over de ontwikkeling van de bedrijfssituatie in de komende zes maanden een voortzetting van de neerwaartse trend van mei en een verdere daling ten opzichte van de voorgaande maand. Met 94,9 punten noteerde de voor seizoen en kalender gecorrigeerde index een daling van ongeveer 2,5 procent ten opzichte van de voorgaande maand en was daarmee slechts ongeveer 2,5 procent hoger dan het overeenkomstige cijfer van het voorgaande jaar. De overgrote meerderheid van de respondenten (67%) voorspelt een zijwaartse beweging in de bedrijfssituatie voor de komende zes maanden. Ongeveer 19,9 procent voorspelt een verslechtering, terwijl 12,3 procent verwacht dat de bedrijfssituatie zal verbeteren.

Met betrekking tot de ontwikkeling van de verkoopprijzen in de komende drie maanden kunnen we een ambivalente beoordeling van de kant van de bedrijven waarnemen. Terwijl ongeveer 31 procent van de respondenten verwacht dat de prijzen verder zullen dalen, verwacht de meerderheid (66 procent) dat de prijzen gelijk zullen blijven. Slechts 2,9 procent van de respondenten verwacht dat de prijzen zullen stijgen.

Bron: print.de

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK