De trends die het verschil maken voor marketeers in 2024

GenAI, cancel culture, aandacht in adverteren en duurzaamheid, deze 10 trends zijn onmisbaar voor jouw marketing in 2024!

Marketing Trends 24 Hero Image

Kantar trapt af met haar allereerste Marketing Trends 2024. Deze studie mixt Kantars attitudes en gedragsgegevens, speciaal ontworpen om marketeers te ondersteunen bij het aanscherpen van hun groeistrategieën voor het komende jaar. Kantar voorspelt de 10 trends die het spel gaan veranderen:

 1. AI vindt zijn weg
  Ongeveer 67% van de marketeers wereldwijd is positief over de mogelijkheden van GenAI. En aangezien de industrie GenAI-toepassingen al verkent voor contentontwikkeling, zal de behoefte om de effectiviteit van die output te begrijpen volgend jaar en daarna nog belangrijker worden.
 2. Cultuur staat voorop
  Consumenten uiten steeds vaker de eisen die ze stellen aan merken. Wereldwijd zegt 80% van de consumenten dat ze “hun best doen” om te kopen bij merken die doelen steunen die voor hen belangrijk zijn.
 3. Controle over de boodschap en cancelcultuur
  In 2024 zullen merken en organisaties die zich consistent uitspreken over wereldwijde kwesties op een manier die past bij hun DNA – en vervolgens standvastig blijven – een plek veroveren in het hart van consumenten, ondanks mogelijke twistpunten op korte termijn.
 4. De strijd om aandacht en emoties wordt heviger
  Het gebruik van op AI gebaseerde voorspellingen voor aandacht neemt al toe en zal in 2024 een grotere rol spelen, waardoor marketeers aandacht op grote schaal kunnen meten voor digitale advertenties.
 5. Verschuiving naar holistische maatstaven voor succes
  We weten dat 42% van de bedrijven wereldwijd nu ook duurzaamheid meeneemt in hun KPI’s, vergeleken met 26% in 2021. Deze trend duidt op een verschuiving naar het meer in balans brengen van profit, planet en people, niet als compromis, maar als een bedrijfsstrategie.
 6. Radicale innovatie is nodig voor duurzame groei
  Merken die als innovatief worden gezien, behalen drie keer meer groei dan merken die dat niet zijn. 
 7. Challenger brands breken door
  De FMCG/CPG-industrie heeft ervaren dat challenger brands onevenredige groei kunnen bereiken doordat ze gevestigde concepten, ideeën, consumentenbehoeften en momenten uitdagen. Met wereldwijd 1 op de 2 consumenten die de voorkeur geeft aan het kopen van kleinere merken, zullen deze merken succesvol blijven. 
 8. De kracht van premium
  De data van Kantar tonen aan dat premiumisering een route naar succes is.
 9. Leven buiten de zoekbalk
  Search maakt een periode van disruptie door met de opkomst van AI en grote taalmodellen (LLM’s). 
 10. Retail gaat de reclamewereld in
  Te midden van veranderend consumentengedrag is retailmedia nu een essentieel kanaal om shoppers te bereiken.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK